Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
Vanaf juni mogen de horeca, onder strenge voorwaarden, de deuren weer openen.
Vanaf juni mogen de horeca, onder strenge voorwaarden, de deuren weer openen.

Protocol Heropening Horeca: Hoe kunnen we de horeca weer op gang brengen?

  •   keer gelezen

REGIO | Afgelopen woensdag, 6 mei, is er tijdens de persconferentie van het kabinet bekend gemaakt dat per 1 juni de horeca haar deuren weer mag openen. Dit gaat uiteraard gepaard met strenge maatregelen en richtlijnen, welke gisteren door brancheorganisatie KHN (Koninklijke Horeca Nederland) het bekend zijn gemaakt. In het protocol Heropening Horeca staat onder andere dat iedereen 1.5 meter afstand moet blijven houden, veelvuldig handen moet wassen en er niet meer dan vier mensen per tafeltje mogen aanschuiven.

"Het zijn zware tijden. De horeca en de rest van de keten worden hard geraakt. We zijn daarom blij dat de horeca nu onder voorwaarden weer open mag waarbij smart distancing cruci­aal is. Horecaondernemers kunnen weer aan de slag en zitten vol creatieve ideeën om hier invulling aan te geven." schrijft de KHN in het protocol. "De kernvraag bij deze gedeeltelijke opening is: hoe kunnen we de horeca weer op gang brengen waarbij de gezondheid van onze gasten en medewerkers gewaarborgd blijft?"

Anderhalvemeterhoreca
In het kort komt het er op neer dat deze richtlijnen zoveel mogelijk overeenkomen met de richtlijnen van het RIVM. Het houden van 1.5 meter blijft cruciaal, dit geldt voor zowel gasten als medewerkers en leveranciers. De tafeltjes waaraan gasten mogen plaatsnemen moeten dat ook minimaal 1.5 meter uit elkaar staan, tenzij de tafels van elkaar worden gescheiden met een transparant scherm. Aan ieder tafeltje mogen ook maximaal vier mensen plaatsnemen, maar betreft het een huishouden dat uit meer personen bestaat dan mag dit aantal overschreden worden. Ook aan de bar gelden vergelijkbare regels. Met meer dan vier mensen aan de bar naast elkaar zitten, is niet toegestaan. Tussen ieder 'rijtje' van vier man aan de bar moet weer 1.5 meter afstand zitten voor de volgende persoon er mag plaatsnemen.

De 1.5 meter vindt ook zijn doorgang in de rest van de horeca inrichting. Zo moeten er werkplekken in keuken opgezet worden die weer minimaal 1.5 meter van elkaar gescheiden zijn. Ook worden restaurants en cafés gevraagd markeringen aan te brengen om het voor wachtende gasten duidelijker te maken de gevraagde afstand te nemen. Wanneer het mogelijk is wordt ook gevraagd om verschillende deuren te gebruiken als in- en uitgang.

Hygiëne
Naast de strikte afstandsregels moet er ook gezorgd worden voor maximale bedrijfshygiëne. Zoals gebruikelijk moeten de keuken en het sanitair spik en span zijn en blijven. Daarnaast wordt nu ook geacht dat menukaarten, stoelen en tafeltjes grondig gereinigd worden wanneer gasten deze, na het contactloos betalen van de rekening, verlaten. Zo lopen binnenkomende gasten geen risico op besmetting. Deze nieuwe gasten worden juist, bij binnenkomst, verzocht nauwkeurig de handen te reinigen met water en zeep of desinfecterende handgel. Ditzelfde geldt voor het personeel en leveranciers, ook zij dienen de handen met grootse zorg te wassen wanneer ze de horecagelegenheid binnenstappen.

Voorzorgsvragen
Naast het wassen van de handen wordt ook bij binnenkomst iedereen gevraagd naar eventuele klachten en gezondheidsrisico's. Dit geldt voor gasten, personeel én leveranciers. Is de persoon gezond? Zijn er klachten of symptomen waargenomen? Wordt hier met 'nee' op geantwoord, dan mag men, uiteraard op gepaste afstand, het café of restaurant betreden. Het horecapersoneel mag mensen die wél klachten of griepverschijnselen vertonen, weigeren.

Steunpakket
Door deze maatregelen kunnen veel horecagelegenheid aanzienlijk beperkt en kunnen ze niet op volle sterkte draaien. De sector blijft ook met heropening in financieel zwaar weer verkeren waardoor steun van de overheid van uiterst belang is. KHN: "Helaas zal de horeca met deze gedeeltelijke heropening ver achter blijven bij de verwachte omzet en zul­len de kosten door lopen. Daarom is het voor de horeca cruciaal dat horecaondernemers er op moeten kunnen vertrouwen dat er aanspraak blijft bestaan op maatregelen uit het steunpakket. KHN heeft dit bij de overheid aangegeven." Desondanks spreekt de brancheorganisatie haar opluchting en uit over de versoepeling van de maatregelen en geeft aan zin te hebben in de heropening. "We zijn blij om weer een de slag te kunnen en onze gasten, in deze nieuwe situatie, te laten genieten van onze mooie horeca!"

Meer berichten