Nacht van de Noordkade.
Nacht van de Noordkade.
CORONAVIRUS

Steunmaatregelen voor cultuur in Brabant

Algemeen 851 keer gelezen

REGIO | De provincie Noord-Brabant ontwikkelt, samen met de vijf grote steden (Breda, 's-Hertogenbosch, Eindhoven, Helmond en Tilburg, samen BrabantStad), een steunpakket voor de regionale culturele infrastructuur in Brabant. Voor de Brabantse regionale infrastructuur wordt een plan gemaakt van ongeveer acht miljoen euro. BrabantStad doet hiermee een beroep op de aanvullende rijksmaatregelen voor de cultuursector. De provincie draagt daar twee miljoen euro aan bij. De provincie en de steden willen met het steunpakket het moois van cultureel Brabant overeind houden en blijven investeren in de ontwikkeling van kunst, cultuur en creativiteit.

Minister Van Engelshoven (OCW) stelt vanwege de coronacrisis extra subsidie beschikbaar voor diverse instellingen die subsidie krijgen via de BIS of de Rijksfondsen. Voor de provincie Noord-Brabant gaat het om een flink aantal culturele instellingen die hiermee door de financieel zware eerste periode geholpen worden en kunnen investeren voor het volgende seizoen.Daarnaast is rijksgeld beschikbaar voor cruciale instellingen uit de vitale regionale infrastructuur die ondersteuning nodig hebben, zoals podia, musea en filmtheaters. Als voorwaarde hiervoor geldt dat vanuit de regio meegefinancierd wordt. Hiervoor stelt de provincie twee miljoen beschikbaar. Naar verwachting komt er eenzelfde bedrag van de vijf grote steden gezamenlijk. Met de matching door het rijk is dan circa acht miljoen euro beschikbaar voor Brabant.

Toegevoegde waarde
Gedeputeerde Anne-Marie Spierings (Cultuur): "Het provinciale geld willen we ook buiten de grote steden inzetten. Daar zijn ook de problemen groot en de nood hoog. En als we ooit hebben gezien hoe veel toegevoegde waarde cultuur heeft, is het wel in deze Coronacrisis. Ik ben blij dat we dit met de Brabantse overheden gezamenlijk oppakken. We werken op dit moment aan een plan dat onderbouwt welke instellingen voor deze hulp in aanmerking komen." In de gemeenten waar het provinciaal geld besteed wordt, wordt straks ook een bijdrage van de betreffende gemeente gevraagd. Spierings: "Nu is vooral snelheid geboden vanwege de acute nood. De vijf grote steden bereiden op dit moment ook besluitvorming voor hun matching voor. En als er ook een bijdrage van de kleinere gemeenten komt, dan kunnen we daar ook matching van het Rijk voor vragen."

Behoud van banen
Het steunpakket voor cultuur is onderdeel van een groot provinciaal pakket aan maatregelen rondom de Coronacrisis. Gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen (Economie) is hiervoor coördinerend gedeputeerde: "De totale inzet van noodmaatregelen en voorbereiding op de 1.5 meter maatschappij zorgt voor behoud van banen bij de betrokken instellingen en hun toeleveranciers, niet alleen op de korte maar ook op de langere termijn. Dat is belangrijk voor Brabant. Bovendien voorkomen we dat voor Brabant wezenlijke theaters, podia en musea failliet gaan en verdwijnen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant