Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
De Erpse Donna van den Bosch is projectleider van VOLOP Meierijstad.
De Erpse Donna van den Bosch is projectleider van VOLOP Meierijstad. (Foto: )
Column Hans van der Wijst

VOLerOP

  •   925 keer gelezen

Hè, hè, eindelijk is er in Meierijstad een 'officieel' initiatief dat snapt hoe je mógelijk nieuw leven kunt blazen in een wegkwijnend winkelcentrum. VOLOP leven hoop ik. Heb daar al meerdere columns aan gewijd, maar om onduidelijke redenen werd de stap maar niet gezet om ook eens te gaan shoppen in de hoek van kunst, interessante ambachten en andere cultuuruitingen. De Erpse Donna van den Bosch, student international business, mag daar nu namens de gemeente verandering in gaan brengen met het project VOLOP Meierijstad. Donna zorgt voor bemiddeling tussen pandeigenaren, gemeente, makelaars en dus de partijen om die leegstaande panden te komen vullen. Meierijstad is na Den Bosch, Waalwijk en Oss de vierde Brabantse gemeente die deelneemt aan VOLOP Brabant. Mag aannemen dat Donna haar oren goed te luister gaat leggen bij het meest creatieve deel van onze gemeente. Dan komen de centjes vanzelf. Dat laatste bedoel ik uiterst serieus. Zal ik uitleggen.

We hebben momenteel te maken met een nieuw provinciebestuur dat 'kunst en cultuur' vervangen heeft door 'vrije tijd en erfgoed'. Is goedkoper. Subsidies worden gaandeweg afgebouwd en accenten verlegd. Kunst- en cultuur minnend Brabant in verbijstering achterlatend. Het bestuurs-trio VVD, CDA en FvD heeft echter niet in de gaten dat het grandioos in eigen voeten gaat schieten. Met een driedubbelloops geweer. Juist de groep waar we het van moeten hebben als het gaat om creatief oplossingen zoeken, gaan ze uitdunnen. Kijk, dat er dan wat vervelend elitaire kunstenaars of verwende gezelschappen sneuvelen vind ik niet zo'n probleem. Maar blijf met je poten van de smeerolie van onze samenleving af! De jus tussen de aardappels, de slagroom op onze taart, de handzeep op onze…eh…handen. We zitten namelijk in een tijd van niet-lullen-maar-poetsen. Om ook maar enigszins uit allerlei corona-narigheid te kunnen komen zal naast schrale aanpakhandjes vooral veel creativiteit nodig zijn. Wordt om out of…eh buiten-de-geijkte-paden-kunnen-denken-denkers gevraagd. Niet om kortzichtigheid!

Hulde voor onze gemeente dat ze, beter laat dan nooit, die stap nu zet. Maar hopelijk ook voortzet als vanuit de provincie wat subsidie-afbouw-druk onze kant op komt. Alleen al uit creatieve eigenwijsheid. Past wel bij onze stad. Met ruim baan durven geven aan plaatselijke creatievelingen komt er niet alleen VOLOP vertier op de klos, maar ook VOLOP direct én indirect geld in talloze laatjes. Kan momenteel goed gebruikt worden. Dus Donna, niet te veel bezig zijn met theoretische businessmodellen, maar met een praktische, daadkrachtige aanpak. VOLerOP!

Meer berichten