Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
Brownies&downieS
Brownies&downieS (Foto: )

Brownies&downieS start eigen academy op de Noordkade

  •   keer gelezen

VEGHEL | Een eigen academy voor de ruim 900 bijzondere medewerkers, 300 begeleidende medewerkers en 150 (chef)-koks van de 53 vestigingen van Brownies&downieS. Deze droom wordt op dit moment gerealiseerd op de Noordkade in Veghel, waar ook het kantoor van de snelgroeiende lunchformule gevestigd is.

"Dit is een langgekoesterde droom die uitkomt en bovendien iets waarmee we een voorbeeld willen zijn voor andere ondernemingen in Nederland", vertelt Thijs Swinkels, oprichter en mede-eigenaar van de Brownies&downieS formule. Hij vervolgt: "Wij vinden het erg vreemd dat iedereen in Nederland kan studeren, maar juist de mensen die het meeste baat hebben bij onderwijs hierin worden overgeslagen. Onze bijzondere medewerkers zitten vaak op dezelfde basisschool als middelbare school, in hetzelfde gebouw met dezelfde klasgenoten. En het meest pijnlijke van dit onderwijssysteem is dat je op 16-jarige leeftijd een stage moet kiezen en op 18-jarige leeftijd stopt het onderwijs gewoon. Toen ik dit in 2010 voor de eerste keer hoorde, kon ik het bijna niet geloven dat wij dit zo georganiseerd hebben in Nederland."

Dit jaar viert de formule haar 10-jarig bestaan. "We zijn de afgelopen jaren hard gegroeid, maar hebben de laatste jaren een enorme professionaliseringsslag gemaakt. En deze stap is een volgende stap in onze ambitie om een springplank te zijn tussen het speciaal onderwijs en de reguliere arbeidsmarkt."

Mini-restaurant 
Thijs voerde hierover de afgelopen maanden gesprekken met Stefan van de Ven, eigenaar van de Noordkade. Thijs: "Hij stond direct open voor onze plannen en samen hebben we de plannen verder uitgewerkt." In de Brownies&downieS academy, die onder het hoofdkantoor en naast Pieperz komt te zitten, is een mini-restaurant gevestigd inclusief een professionele keuken. Hier kunnen de bijzondere medewerkers in de toekomst verschillende trainingen volgen zoals een barista training of een hygiëne training. "Aan het eind van de training ontvangt iedere deelnemer een officieel Brownies&downieS diploma, welke aantoont dat ze de cursus vol positieve energie voltooid hebben."

Toekomst
Brownies&downieS is naar eigen zeggen het eerste sociaal-commerciële bedrijf in Nederland wat op deze manier een eigen academy creëert. "Wij zijn hiermee vooruitstrevend, maar geloven echt dat dit de toekomst is voor alle bedrijven die inclusief willen ondernemen in Nederland. Als er geen opleidingsmogelijkheden zijn in het huidige onderwijssysteem, dan creëren we deze zelf", aldus Maarten Halma, mede-eigenaar van de Brownies&downieS formule. 

Coronaproof
Op dit moment zijn alle vestigingen van Brownies&downieS nog gesloten, maar de heropening van 1 juni komt steeds dichterbij. "Achter de schermen zijn onze ondernemers druk bezig met het Coronaproof maken van de restaurants. Het worden uitdagende tijden, maar ik ben vooral blij dat alle medewerkers weer aan de slag kunnen. Voor iedereen is deze nieuwe situatie wennen, maar onze bijzondere medewerkers zijn gebaat aan structuur. Dan is het toch even extra schakelen geweest de afgelopen maanden", besluiten Thijs en Maarten.

Meer berichten