Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
De Markt komt er, als de gemeente goedkeuring verleent, zo uit te zien.
De Markt komt er, als de gemeente goedkeuring verleent, zo uit te zien. (Foto: )

In horecaland zijn ze allang blij dat ze weer open mogen: 'Maar gebruik je gezond verstand'

  •   keer gelezen

VEGHEL | De horeca in Coronatijd krijgt langzaam vorm. In Veghel zijn ze onder andere in de Molenstraat, op de Markt en op de Noordkade druk bezig om alles Coronaproof te maken. Ideaal is dat niet, maar in horecaland zijn ze allang blij dat ze weer open mogen. 

Op de Markt maken ze gebruik van het plein wat voor de horecagelegenheden ligt. Voor Jeroen van den Nieuwenhuizen, eigenaar van ’t Hart van Veghel, houdt dat in dat hij maximaal 100 mensen kwijt kan. Binnen mag hij 22 gasten verwelkomen. Dat is in verhouding best veel. Het kleinere Abbey Road op de hoek van de Markt kan binnen nooit zoveel mensen kwijt. De anderehalvemeterregel moet namelijk in acht worden genomen. Het is voor Jeroen en zijn collega-ondernemers op de Markt passen en meten geweest, maar ze lijken klaar voor 1 juni. Bezoekers kunnen zich vast voorbereiden op het ‘nieuwe normaal’. Jeroen vertelt namens alle horecaondernemers op de Markt wat men kan verwachten: “Op het terras kan niet gereserveerd worden. Je meldt je eerst bij de gastvrouw of -heer. Ga dus niet zomaar ergens zitten. Wil je binnen zitten dan moet er juist verplicht gereserveerd worden. Dat kan online of bij het personeel, maar in dat laatste geval is er wel een grote kans dat het vol zit”, legt Jeroen uit.


De Markt 'het nieuwe normaal' van boven gefotografeerd. 

'Gebruik je gezond verstand'
Groepen groter dan vier personen nemen ze op de Markt voorlopig niet aan. Jeroen vervolgt: “Dat wordt te druk. Vorm je één huishouden dan mag je met maximaal vier personen binnen anderhalve meter van elkaar aan tafel zitten. Ben je met zijn tweeën ook dan mag je binnen anderhalve meter van elkaar zitten. In alle andere gevallen moet er anderhalve meter tussen de bezoekers zitten.”
Grote groepen mogen dus absoluut niet bij elkaar zitten. Kom je met zijn zessen een drankje doen op het terras dan krijg je dus drie tafels toegewezen. Jeroen vervolgt: “Het is ten strengste verboden om met tafels te gaan schuiven. Als je gebruik maakt van grotere tafels of als mensen tafels tegen elkaar aanschuiven, krijg je clustervorming en worden de looplijnen geblokkeerd. Gebruik je gezond verstand, want anders zijn we zo weer terug bij af", roept Jeroen op.
Het bestellen gaat aan tafel en in verband met de anderhalvemeterregel kan men bij ’t Hart bijvoorbeeld de bestelling op een centrale tafel laten klaarzetten. Wat ook kan, is een bestelling plaatsen via een QR-code. Daardoor worden de contactmomenten geminimaliseerd. Dit zal niet overal zo zijn, maar het geeft een beeld van hoe er met de Coronaregels kan worden omgesprongen.

'Blijf niet de hele dag zitten'
De horecaondernemers op de Markt snakken naar versoepeling van de maatregelen. Jeroen is blij dat hij eindelijk weer open mag. "Dat is het allerbelangrijkste. Als iedereen zich aan de regels houdt dan maken we er met z'n allen een geweldige zomer van." Er wordt dus een beroep gedaan op de bezoekers van de horeca. “Alle ondernemers hebben extra investeringen gedaan om mensen te ontvangen. Wij hopen dat de gasten zich aan de regels houden, want dan kunnen we zo snel mogelijk toewerken naar nieuwe (versoepelings)regels. Luister naar het personeel, speel niet voor eigen rechter en storm niet zomaar de terrassen op. We moeten het samen doen.” De prijzen op de Markt gaan niet omhoog en er worden geen reserveringskosten of extra tafelkosten gerekend. Het risico is wel dat er mensen de hele dag een tafel bezet houden en maar twee kopjes koffie nuttigen. “Ik hoop dat men elkaar wat gunt. Blijf niet de hele dag zitten. Gun het andere mensen ook om op het terras plaats te nemen en gun ons ondernemers wat inkomsten. We hebben het hard nodig”, besluit hij.

Molenstraat
In de Molenstraat hopen ze de terrassen ook wat groter en breder te kunnen wegzetten. De horecazaken wachten nog op een definitieve go van de gemeente. Het idee is om de Molenstraat op donderdag tot en met zondag tussen 17.00 uur en 00.00 uur af te sluiten voor auto’s. Iets waar ze in de Molenstraat al langer mee bezig zijn. Voor de horecaondernemers aan de drukke Molenstraat is het essentieel dat ze extra terrasruimte krijgen, anders lijkt opengaan weinig zin te hebben. Voetgangers, fietsers en hulpdiensten zijn wel welkom in de Molenstraat. Ondernemers dragen zelf dagelijks zorg voor het afsluiten en weer openstellen van de Molenstraat door het verplaatsen van mobiele bloembakken.
In het plan valt verder te lezen dat er desinfectiezuilen geplaatst worden die de gasten kunnen gebruiken om de handen te desinfecteren als ze het terras betreden of verlaten.

Meer berichten