Remons kunstwerken zijn apart, opvallend en extravert. De Gun Karma, onder andere in Miami te zien, is een kunststof pistool met een metalen laag.
Remons kunstwerken zijn apart, opvallend en extravert. De Gun Karma, onder andere in Miami te zien, is een kunststof pistool met een metalen laag. Foto: Ad van de Graaf
IN GESPREK MET

Remon van Zoggel zit in zijn eigen Hollywoodfilm: 'Ik leef in een droom'

Algemeen 3.265 keer gelezen

Het verhaal van Remon van Zoggel uit Schijndel leent zich zo voor een Hollywoodfilm. Zo'n zeven jaar geleden moest hij noodgedwongen stoppen met zijn eigen succesvolle stukadoorsbedrijf. Een paar jaar later vliegt hij als kunstenaar de hele wereld over. "Ik leef in een droom", aldus Remon, eigenaar van het in Erp gevestigde Dutch Deco Finish.

Bij aankomst op het Hoogven in Erp zit Remon samen met een paar personeelsleden in de kantine van zijn bedrijf Dutch Deco Finish. Er wordt druk Engels gepraat. "Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet precies weet waar deze man vandaan komt. Volgens mij uit Wenen. Een collega van mij onderhoudt de contacten met hem. Hij komt spullen ophalen voor een kunstgalerij", vertelt Remon wanneer hij ons een rondleiding geeft door zijn werkplaats. Je komt er allerlei creaties tegen. Van levensgrote dieren (een mammoet gemaakt door Dutch Deco Finish is te zien in het Guggenheim Museum in New York. Deze hebben ze in opdracht gemaakt red.) tot lichtgevende deuren en van bijzondere tafels tot wagentjes voor de Efteling.

Rollercoaster
In een andere ruimte nemen we samen plaats achter een tafel met een dollartafelblad. Uiteraard ook een creatie van Dutch Deco Finish. "Deze hebben we gemaakt voor een klant uit Dubai. Niet super ingewikkeld hoor, maar wel gaaf", zegt Remon terwijl hij de koffie op tafel zet. Sinds Remon zijn leven als stukadoor noodgedwongen opgaf, is zijn leven en carrière een grote rollercoaster. "Het werk als stukadoor vond ik hartstikke leuk. Mijn bedrijfje liep goed en alles liep op rolletjes. Tot dat ik zo'n zeven jaar geleden een cementallergie kreeg. Mijn wereld stortte in." Lang stil zat hij echter niet. Remon stapte over naar het maken van betonlook tafels en meubels. Hij was alleen niet de enige, want half Nederland besloot zich destijds daarop toe te leggen. "Ik kwam door te Googelen in contact met het spuiten van koud vloeibaar metaal. In Amerika heb ik een cursus van twee weken gevolgd en terug in Nederland ben ik er direct mee aan de slag gegaan."


Gemeente Meierijstad
Binnen onze gemeentegrenzen zijn er nog geen 'Van Zoggels' te bewonderen. "Nog niet! Het lijkt me leuk om iets voor de gemeente Meierijstad te maken. Dus wie weet. Ik ben nu eerst druk bezig met een kunstwerk voor op een prominente plek in Amsterdam", besluit Remon geheimzinnig.


Nike
Zijn werk sloeg al snel aan. Remon spoot wat dingetjes voor De Efteling (het attractiepark in Kaatsheuvel behoort nog steeds tot zijn klantenkring red.) en kwam daarna in contact met Nike. "In 2018 heb ik goudkleurige producten mogen maken voor een van de grootste Nike-winkels in Dubai. Ook andere Nike-winkels over de hele wereld (New York, Milaan en Amsterdam red.) gebruiken onze producten."
Inmiddels maken ze in Erp sculpturen en andere creaties voor bedrijven als Disney, Nike, Chanel en Louis Vuitton en maakt hij kunstwerken voor topkunstenaars uit de hele wereld. "Prénatal en Hilfiger heb ik onlangs aan mijn klantenbestand toegevoegd en ik ben in gesprek met een Griekse filmmaatschappij om producten te maken voor films. Het gaat best lekker", vertelt Remon bescheiden.

Sjeik van Dubai
De nuchtere inwoner van Schijndel is in een bijzondere wereld terecht gekomen. "Na mijn tripje naar Dubai werd ik vlak daarna gebeld door de eigenaar van de Nike-winkel. Of ik een kunstwerk voor de sjeik van Dubai wilde maken, want hij kwam de winkel openen. Het was toen woensdag rond het middaguur en vrijdag om 09.30 uur moest het in Dubai zijn. Ik trok een nachtje door en het eindresultaat heeft in mijn handbagage staan drogen", lacht hij.


Remons kunstwerken zijn apart, opvallend en extravert. De Gun Karma, onder andere in Miami te zien, is een kunststof pistool met een metalen laag. 

Remon vliegt inmiddels de hele wereld over en wordt overal met open armen ontvangen. Zijn leven leent zich voor een Hollywoodfilm en zijn reisgedrag begint steeds meer op dat van een filmster te lijken. "Mijn leven is momenteel onwerkelijk en bizar. Zo wordt er binnenkort een mini-documentaire over me gemaakt en in Dubai is er een expositie met mijn werk. Daarnaast zijn we nog in gesprek met een galerij in Hongkong en Shanghai (staat tijdelijk even on hold in verband met het corona-virus red.). Miami volgend jaar gaat sowieso weer door."

Exclusief
Remons kunstwerken zijn apart, opvallend en extravert. Zijn Gun Karma, die onder andere in Miami te zien was, is een kunststof pistool met een metalen laag. Zowel het handvat als de loop wijzen dezelfde kant op. Dus als je schiet, krijg je de kogel terug…karma. Andere kunstwerken van hem zijn onder andere een Chanel-parfumfles van kapot getrapt glas en een portret van Marilyn Monroe opgebouwd uit gouden mozaïektegeltjes. "Van ieder kunstwerk maak ik er acht. Zeven voor de verkoop en eentje voor mezelf. Het moet wel exclusief blijven."
Naast zijn eigen kunst werkt Remon in opdracht. Bedrijven, instellingen en andere kunstenaars komen bijvoorbeeld met een idee of schets bij hem en vervolgens gaat Remon aan de slag. Er wordt hem wel eens gevraagd om zijn naam aan een dergelijke opdracht te hangen, maar dat doet hij niet. "Ik laat daarmee veel geld liggen, maar dat interesseert me niet. Als het niet mijn eigen creatie is dan wil ik naam er niet aanhangen", zegt hij resoluut.

Miljonair
Er werken tien mensen bij Dutch Deco Finish. Van uitwerking tot levering ze doen alles in eigen beheer. Door genoeg mensen in dienst te nemen, kan Remon zich meer richten op het maken van kunst. "Ik wil graag hele grote dingen maken van een meter of zes. Of nog groter", grijnst hij. De plannen liggen er al.
Op de vraag of hij al miljonair is, begint Remon hard te lachen. "Was dat maar zo. In het begin heb ik alles wat ik verdiende, geïnvesteerd in mijn bedrijf en carrière. Zo heb ik onlangs nog een gloednieuwe 3d-printer gekocht. Bovendien moet ik de vliegtickets en hotelkosten nu vaak nog zelf betalen."

Kunst of kitsch? 
De Gun Karma verkocht Remon voor 3450 euro per stuk. "Een fantastisch bedrag, maar niet super veel. Een beeldje van Jeff Koons van ongeveer dezelfde grootte brengt 9000 euro op. Dus veel hoger kan ik ook niet gaan zitten." De naam Jeff Koons is gevallen. Er wordt wel eens gediscussieerd over of zijn werk kunst of kitsch is. Remon haalt zijn schouders op. "Of mijn werk kunst is? Als mensen het toch mooi vinden? Ik ben daar niet zo mee bezig. Ik wil gewoon gave dingen maken", besluit Remon.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant