Nick van Lith, Stef van den Heuvel en zijn vriendin Yaela ten Hove en Lotte Vennekens.
Nick van Lith, Stef van den Heuvel en zijn vriendin Yaela ten Hove en Lotte Vennekens. Foto: Ties van Dooren

Docenten bezoeken eindexamenleerlingen en vieren bescheiden feestje: 'Persoonlijker dan normaal'

Onderwijs 3.034 keer gelezen

HEESWIJK-DINTHER | De landelijke uitslagendag voor het Voorgezet Onderwijs verliep afgelopen donderdag iets anders dan normaal. In verband met de Coronamaatregelen was er geen feestelijke samenkomst op school. Leerlingen van het Gymnasium Bernrode uit Heeswijk-Dinther werden thuis verrast door verschillende docenten. Zij gingen namelijk met talloze geslaagd-vlaggen de straat op om de leerlingen persoonlijk te feliciteren. 

“Normaal gesproken zouden we de leerlingen op school verwelkomen voor het ontvangen van de cijferlijsten en het heffen van het glas. Dit jaar hebben we besloten om dat bij de leerlingen thuis te doen. In teams van twee trokken onze docenten door de regio om alle geslaagden persoonlijk te feliciteren en de officiële geslaagd-vlag te overhandigen”, legt Steven Geurts, teamleider bovenbouw, uit.

'Prima alternatief'
Lotte Vennekens en haar collega Nick van Lith gingen donderdag samen op pad. Rond 14.00 uur stonden ze bij Stef van den Heuvel (17) voor de deur. De Veghelaar nam de vlag en de felicitaties, uiteraard op afstand, enthousiast in ontvangst. “Kom binnen! Leuk dat jullie er zijn. Koffie?”, vraagt hij.
Terwijl Stef in de keuken koffiezet, nemen Lotte en Nick in de woonkamer plaats. “In totaal bezoeken wij vandaag elf leerlingen. Via Veghel gaan we naar Uden, Schijndel, Berlicum en Rosmalen. De leerlingen weten al dat ze geslaagd zijn, maar ze weten niet welke leraren er komen. Dat is een verrassing.”


De vlag is gemaakt door de examenleerlingen Wessel Visser en Stefan Geerts.

Stef vindt het bezoekje van de docenten van Bernrode wel iets hebben. “Anders zit je hier maar. Het is leuk om zo gefeliciteerd te worden”, zegt hij terwijl hij naast zijn vriendin Yaela op de bank ploft. Lotte vult aan: “Het is wel persoonlijker dan normaal”, vindt ze. “Je hebt echt even de tijd om een gesprekje te voeren.” Nick beaamt dat: “Het is een prima alternatief en de leerlingen stellen het op prijs.”

Geen gala en geen examenreis
Al ongeveer negen weken heeft Stef geen normaal onderwijs meer gehad. Een week of vijf geleden maakte hij, na een paar weken van onzekerheid, zijn laatste schoolexamen. “Ik heb het vrij makkelijk gehaald. Natuurlijk heb ik voor de toetsen geleerd, maar ik stond er sowieso al goed voor.”


Stef gaat zo een krabbeltje onder zijn cijferlijst zetten en dan is hij officieel geslaagd.

Een gala en een (examen)reis zitten er voor Stef en zijn medeleerlingen niet in. Stef zou met vrienden naar Barcelona gaan. Het zijn twee dingen waar hij door de Coronacrisis op mispakt. “Balen. Er is al wel een groepsapp gemaakt om, wanneer het kan, zelf een groot gala te organiseren met allemaal examenleerlingen. De reis naar Barcelona heb ik even on hold gezet. We mogen straks weer reizen, maar het lijkt me nu niet leuk om in Barcelona te zijn. Daar gelden nog altijd veel Coronaregels. Ik ga liever op een later moment”, vertelt hij.

‘Alcohol drinken’
Volgend jaar gaat Stef naar de Radboud Universiteit in Nijmegen. De Veghelaar gaat Geografie, Planologie en Milieu studeren. Al was dat niet zijn eerste keus. “Ik heb auditie gedaan voor de Rockacademie in Tilburg (zang en gitaar), maar ben helaas niet toegelaten. Ze vonden me niet gemotiveerd genoeg. Ik vind dat heel bijzonder en ben het er totaal niet mee eens.”

En dus gaat Stefs schoolcarrière in, als het goed is, september verder in Nijmegen. “Ik heb nog geen idee hoe dat gaat lopen. Ik kan me bijvoorbeeld niet voorstellen dat er een gezamenlijke introductieweek wordt gehouden. Wie weet wordt die opgeschoven naar 2021. Dat zou mij niet slecht uitkomen. Dan mag ik ook alcohol drinken”, besluit de 17-jarige Stef lachend.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant