Middelbare scholen in Veghel scoren, ondanks de Coronaperikelen, bijzonder goed.
Middelbare scholen in Veghel scoren, ondanks de Coronaperikelen, bijzonder goed.

Uitslag examens: ‘Resultaten gaan geschiedenisboeken in'

Onderwijs 2.384 keer gelezen

VEGHEL | De eindexamenleerlingen van het Zwijsen en het Fioretti College kregen afgelopen donderdag en vrijdag het verlossende telefoontje over of ze geslaagd zijn, een herkansing moeten maken of helaas toch gezakt zijn. Het straatbeeld werd donderdagmiddag direct opgefleurd met de eerste vlaggen en rugzakken. Anita O’Connor, algemeen directeur voortgezet onderwijs Veghel, spreekt van een ‘historische uitslag’. 

Normaal gesproken komen alle geslaagden van het Zwijsen College in euforische stemming bijeen nadat zij zijn gebeld door hun mentor. Dat was afgelopen donderdag iets anders. Door de Coronacrisis werden de leerlingen in groepjes ontvangen. “We hebben ze naar school laten komen om de cijferlijst te controleren en te ondertekenen. Dit gebeurde gespreid over de dag. Vandaag (vrijdag) komen er ook nog een aantal naar school”, blikt Anita terug.
Op het Fioretti is het donderdagmiddag rustig. Zij komen vandaag (vrijdag) naar school. Anita verzekert dat er nog een feestelijke diploma-uitreiking komt. “Op het Zwijsen doen we dat op school en de Fioretti-leerlingen krijgen thuis bezoek. We gaan de diploma’s niet zomaar afgeven zonder erbij stil te staan. Het wordt iets speciaals”, belooft ze. De uitreiking van de diploma’s vindt op beide scholen plaats in de eerste twee weken van juli.

Uitslagen Zwijsen
De uitslagen van de schoolexamens stemmen de algemeen directeur van het voortgezet onderwijs in Veghel tot tevredenheid. Volgens Anita zijn ze historisch hoog. “Op het Zwijsen hebben we te maken met een hele goede lichting. Dat wisten we al, daarom baalden we er op school enorm van dat de centraal examens niet doorgingen. Ik denk dat op beide scholen de uitslagen nagenoeg hetzelfde waren geweest, mochten de centraal examens wel zijn doorgegaan. Dat scheelt maximaal 1.5 procent.”
Op de havo is nu al 97 procent geslaagd en op het vwo 96 procent. Anita denkt dat het percentage, na de rv-toetsen (resultaatverbeteringstoetsen), nog oploopt naar een schoolbreed gemiddelde van 98 procent. “Dat is een hele goede uitslag. Eentje waar we met z’n alle trots op mogen zijn.”
Vorig jaar lagen de slagingspercentages op het Zwijsen nog op 87 procent voor de havisten en 94 procent op het vwo. Dit jaar scoort de Veghelse middelbare school dus aanzienlijk hoger. Anita spreekt van een ‘sterke lichting’: “Dat is toeval. Al hoop ik dat het de voorbode is voor meer van dit soort lichtingen. Het onderwijs is veel persoonlijker dan een paar jaar geleden. Ik hoop dat we daar de vruchten van gaan plukken”, zegt ze hoopvol.


Uitslagen Fioretti
Het Fioretti College hoopt na de herkansingen iedereen te mogen verblijden met een diploma. “We zitten nu op een slagingspercentage van 99 procent. Dat kan na de herkansingen uitkomen op 100 procent. Dat is een reëel doel”, vindt Anita. Het Fioretti scoort al jaren bijzonder goed en mag gerekend worden tot één van de beste middelbare scholen van Nederland. Anita vervolgt: “De uitslag bevestigt dat beeld.”

Geschiedenisboeken
Volgens Anita gaat de uitslag gewoon de geschiedenisboeken in, ondanks het niet doorgaan van het centraal examen. “2020 gaat het archief in als een heel bijzonder jaar, voor zowel de leerlingen als de docenten. Wij zijn trots op de uitslagen van de examens”, besluit ze.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant