De demontage, opslag en montage van de spoorbrug wordt in overleg met SIEMei uitgevoerd.
De demontage, opslag en montage van de spoorbrug wordt in overleg met SIEMei uitgevoerd.

Oude spoorbrug krijgt een plek langs snelfietspad

Algemeen 1.357 keer gelezen

VEGHEL | De oude spoorbrug die vanaf 2014 op de Noordkade in Veghel staat, gaat verhuizen. Het plan is om de spoorbrug een plek te geven in de ontwikkeling van het snelfietspad Veghel-Uden. Het doel is om dit stukje erfgoed te behouden en om het bewustzijn van de voormalige spoorlijn Duits Lijntje in de nabijheid van de route te versterken.

“We gaan onderzoeken of dit praktisch en financieel haalbaar is. Intussen krijgt de brug een plek op het voormalige rangeerterrein bij het Middegaal. Mocht uiteindelijk blijken dat verplaatsing naar een andere locatie niet mogelijk is, dan bevindt de brug zich op de plek waar met de aanwezige locomotief, wagons, rangeerbanen en monumentale overweg beveiligingsinstallatie, het verhaal van het Duits lijntje levendig wordt gehouden binnen Meierijstad", aldus wethouder Coby van der Pas.


Nieuw plan voor oude spoorbrug Veghel.

Toen de oude spoorbrug bij de verbreding van de Zuid-Willemsvaart verdween, stelde Rijkswaterstaat de brug beschikbaar aan de toenmalige gemeente Veghel om daarmee mogelijk de Zuid- en Noordkade met elkaar te verbinden. Omdat deze verbinding inmiddels met een andere brug is gerealiseerd, is gezocht naar een nieuwe bestemming voor de brug.

Tweede leven 
De hefbrug leidde ruim 50 jaar de voormalige spoorlijn over de Zuid-Willemsvaart. Toen in 2005 het stuk spoorlijn tussen Boxtel en Veghel werd opgeheven, werd de brug overbodig. De Veghelse Monumentencommissie adviseerde om bij hergebruik te kiezen voor een plek binnen het trace´ van het Duits Lijntje. In het kader van de aanleg van de snelfietsroute Uden-Veghel heeft de gemeente een landschapsvisie 'Duits Lijntje' opgesteld. In dit plan zijn diverse elementen opgenomen die bedoeld zijn om de aanwezigheid en het bewustzijn van het Duits Lijntje in de nabijheid van de snelfietsroute te versterken. Volgens de gemeente past de spoorhefbrug hier perfect in.

Hulp van SIEMei 
In afwachting hiervan wordt de brug in onderdelen verplaatst naar en opgebouwd op het voormalige rangeerterrein nabij het Middegaal. De demontage, opslag en montage wordt in overleg met de Stichting Industrieel Erfgoed Meierij (SIEMei) uitgevoerd. De vrijwilligers van SIEMei hebben in 2014 deze brug ook opgebouwd op de Noordkade en zijn nu op het voormalig rangeerterrein ook bezig met een locomotief en enkele wagons om de geschiedenis van het Duits Lijntje levend te houden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant