ZeurPieten | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
Column Hans van der Wijst

ZeurPieten

  •   keer gelezen

Zouden de Sinterklaasintochtcomités in de kernen van Meierijstad al om tafel hebben gezeten? In hun hart misschien wel hopen op het niet doorgaan van de intochten? Waarom? Hebben ze allerlei ‘gezeur er omheen’ tenslotte ook niet. Zoals anderhalve meter regels, hygiënische toestanden of de kleur van de hulpjes van de Sint. Wordt van die goedwillende vrijwilligers nu verwacht dat ze daar, RIVM-indachtig, ook richtlijnen over op gaan stellen?

Nederlanders blijken namelijk best goed te zijn in het naleven van richtlijnen. Zo ja, en ik beperk me nu even tot mijn eigen woonplaats: wat wordt het dan in Veghel bijvoorbeeld qua pietenkleur? Met zo’n beslissing kan natuurlijk niet al te lang meer gewacht worden. Is Dieuwertje Blok al gebeld? Het Sinterklaasjournaal al gepolst over de…eh…richtlijnen? De gemeenteraad al bijeen geroepen? Vinden Burgemeester en wethouders er al wat van? Heeft Kees van Rooij inmiddels contact gehad met Femke Halsema?

Jezus Christus, begint die Van der Wijst al in juni over Zwarte Pieten? We zitten net weer op het terras allerlei corona-ellende te ‘evalueren’! Ja beste lezers, daar wil ik het nú al over hebben. Vind ik hard nodig na wat ons afgelopen week (hopelijk) duidelijk is geworden na de dood van George Floyd en alle reacties in Nederland.

Zet een groep peuters of kleuters bijeen en er wordt gespeeld, gevochten, gelachen, gehuild, maar vooral van elkaar geleerd. Zonder aanziens des kleurs. Volwassenen zouden veel beter naar kleuters moeten kijken om te leren hoe je zonder ook maar enige bijgedachte uiterst prettig met elkaar kunt omgaan. Ik ben er tweehonderd procent van overtuigd dat ‘t dat Sintgelovige volkje geen moer uitmaakt welke kleur de hulpjes van Sinterklaas hebben. Of zelfs wie het zíjn. Als je ze zou uitleggen dat ome Hans dit jaar uitgekozen is om het hulpje van Sinterklaas te mógen zijn, wordt dat gegarandeerd gezien als een érebaantje. Waar íedereen voor in aanmerking kan komen, wat voor huidskleur je ook hebt! Een kleurrijke functie dus.

Het laatste woord is aan al die vrijwilligerscomités die de moeite nemen er voor de kinderen in hun gemeenschap een echt kinderfeest van te maken. Ik herhaal kín-der-feest. Kan dat alleen met zwárte Pieten? Het zal die kleine gelovigen een worst wezen! Het gaat om de Sint en niemand anders. Alles eromheen is show. Snappen die kleine gelovigen veel beter dan alle volwassenen die juist géén kleur aan het feest willen geven: de zeurPieten…

Meer berichten