‘You’ll never walk alone’ staat op het twintigmeter lange spandoek dat hangt bij de ingang van de Citadel in ’s-Hertogenbosch.
‘You’ll never walk alone’ staat op het twintigmeter lange spandoek dat hangt bij de ingang van de Citadel in ’s-Hertogenbosch.

Help BHIC bij opzetten van Coronacollectie

Algemeen 397 keer gelezen

VEGHEL | Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) in ’s-Hertogenbosch roept mensen op materiaal in te leveren dat een beeld geeft van de Coronacrisis in onze provincie. Het Coronavirus heeft op dit moment zo veel invloed op onze samenleving, dat we ons dit nog lang zullen herinneren. BHIC wil graag informatie verzamelen, zodat historici over 50 of 100 jaar ook nog kunnen onderzoeken hoe wij deze crisis hebben meegemaakt en wat er gebeurde in onze samenleving. "We vragen daarom aan iedereen, Brabanders, organisaties en bedrijven uit deze regio, om foto’s, filmpjes en documenten in te sturen die iets zeggen over deze tijd. Een selectie daarvan zal worden opgenomen in onze collectie", aldus het BHIC. 

De sluiting van horeca, scholen, musea en theaters, de stille straten en het thuiswerken en thuis les krijgen. Maar ook het niet naleven van de maatregelen enerzijds en de sociale en creatieve initiatieven die ontstaan om elkaar te helpen anderzijds. Deze pandemie is een ‘historische gebeurtenis’ van formaat, daarover bestaat weinig discussie. Daarbij wordt Oost-Brabant ook nog eens aangemerkt als het epicentrum van het coronavirus.

Wat wij precies zoeken
Het BHIC zoekt materiaal dat deze periode in onze provincie typeert: bijvoorbeeld persoonlijke documenten, foto’s, tekeningen, brieven, briefkaarten, pamfletten, digitale platforms en filmpjes van het dagelijks leven. Archivaris Miel Jacobs van het BHIC licht dat toe: "Hoe beleeft een verpleegkundige of arts in Ziekenhuis Bernhoven in Uden of bijvoorbeeld het Amphia Ziekenhuis in Breda deze uiterst moeilijke periode? Hoe ervaren ouderen het gemis van familieleden en het zwaaien op afstand? Hoe houdt een docent contact met zijn/haar leerlingen en hoe kijkt een dominee naar het vieren van een kerkdienst op afstand? Waardoor verandert het thuiswerken familierelaties? Maar ook materiaal over de invulling van bijzondere feestdagen zoals Pasen en Koningsdag of verjaardagen is van harte welkom. Alles waarvan je kunt bedenken dat het interessant is om te lezen voor historici uit latere tijden - en dat zijn juist ook de dagelijkse beslommeringen - willen we verzamelen."

Uploaden
Inwoners, organisaties en bedrijven uit heel Brabant kunnen materiaal per post sturen naar het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC), onder vermelding van ‘Coronacollectie’, Postbus 81, 5211 NW ’s-Hertogenbosch. Het liefst ontvangt het BHIC alles digitaal via: coronacollectie.bhic.nl. "U vindt daar ook een formulier waarmee u gemakkelijk bestanden kunt uploaden en verzenden en informatie over het materiaal dat we zoeken en aan welke eisen het moet voldoen. Komt u er niet uit of heeft u vragen? Neem dan contact op via coronacollectie@bhic.nl", aldus het Brabants Historisch Informatie Centrum.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant