Zonnepanelen in Veghel langs de A50.
Zonnepanelen in Veghel langs de A50.

Zonneboeren

Column Column Hans van der Wijst 1.219 keer gelezen

Het zelfstandig naamwoord ‘boer’ wordt in een gemiddeld woordenboek uitgelegd als: ‘iemand die als beroep een bedrijf met dieren of land heeft’. Daar omheen staan dan nog wat voorbeelden van uitspraken of gezegden. Een greepje daaruit: ‘Lachen als een boer die kiespijn heeft’(een beetje lachen terwijl je dat eigenlijk niet wilt). ‘Stomme boer’ (scheldwoord voor iemand die lomp is of iets stoms doet). Bij de meervoudsvorm ’boeren’ vind je nog: borrelend geluid uit je keel en ‘goed boeren’ (veel geld verdienen). Ik begon na het lezen van al die betekenissen meer begrip te krijgen voor de fanatieke PSV-supporters. Daarvan dacht ik aanvankelijk dat ze slechts één woord kenden. Het blijken eigenlijk gewoon woordkunstenaars te zijn.

‘Boeren’ wordt…veelal in de volksmond…inmiddels ook als áchtervoegsel gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan energieboeren. We hebben dan te maken met iemand die op grote schaal iets produceert, verhandelt, verkoopt. In dit geval energie dus. Reken maar dat dát de reden is dat voormalig hoofdsponsor Energie Direct inmiddels ook op de áchterkant van het PSV-shirt staat. Hebben ze de nodige ruggen voor over.

Energie is een hot item geworden. In goed Nederlands: heet. Toepasselijk inzake zonne-energie. Zonne-energie is booming. In goed Nederlands: booming (vertalen.nu). Enorm groeiende zullen we maar schrijven. Ook in Meierijstad dat in 2050 Co2-neutraal wil zijn. Liefst 38 aanvragen voor zonneparken zijn er inmiddels ingediend. In 2020 mag er 50 hectare worden ver’geven’. U begrijpt, de zonneboeren maken hun intrede. Daar is lang niet iedereen blij mee. Vooral niet als die velden vol zonnepanelen in je achtertuin dreigen te komen. Zoals bij buurtschap ’t Lijnt. Daar reppen ze inmiddels over zonnecentrales en zonneboys en staat hun actiegroep LijnRecht tegenover de plannen aldaar. Ik ben het met ze eens dat het er niet mooier op wordt. Anderzijds vind ik dat ook het geval bij veel megaboerenbedrijven. Vandaar dat er veel beter gekeken moet worden naar hóe je het een met het ander kunt combineren. Laat innovatieve wetenschappers/ondernemers…die bewezen hun sporen op dat gebied hebben verdiend…daar op los. Neem iemand als tuinder Maarten van Hoof uit Olland. Die is zijn duizenden meters oerlelijke folie’daken’ boven zijn groente- en fruitvelden stap voor stap aan het vervangen door nette overkappingen vol zonnepanelen. Zon doorlatend, beschermend tegen extreme weersinvloeden, meer oogstzekerheid biedend. Volgens mij nergens aanstootgevend voor omwonenden. Misschien dat zijn waterverbruik nog een puntje is. Tot die tijd is Maarten voor mij een…eh…lichtend voorbeeld voor veel zonneboeren…

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant