Rens (10) is de eerste kinderburgemeester van Meierijstad [+ VIDEO] | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
Rens, staand tussen zijn ouders, is de eerste kinderburgemeester van Meierijstad.
Rens, staand tussen zijn ouders, is de eerste kinderburgemeester van Meierijstad. (Foto: )
+ VIDEO

Rens (10) is de eerste kinderburgemeester van Meierijstad

  •   keer gelezen

VEGHEL | In totaal kreeg de gemeente zeventien serieuze sollicitaties binnen voor de nieuwe functie van kinderburgemeester van Meierijstad. Burgemeester Kees van Rooij sprak er daar uiteindelijk twee van. Hij was positief verrast over beide kandidaten, maar er kon maar één iemand met de eer aan de haal gaan. Veghelaar Rens Klaasen (10) mag zich een jaar lang kinderburgemeester van Meierijstad noemen. In september wordt hij officieel geïnstalleerd.


Kinderburgemeester Rens en burgemeester Van Rooij.

De kinderburgemeester gaat mee op pad bij ceremoniële aangelegenheden, zoals de intocht van Sinterklaas, de sleuteloverdracht bij (jeugd)carnaval en openingen waar kinderen bij zijn betrokken. Rens mag meedenken over uiteenlopende onderwerpen die kinderen aangaan. Hij kwam meteen met een probleem op de proppen waar hij graag aandacht voor wil vragen. “Er is veel overlast van hondenpoep in Veghel. Je ziet honden poepen op plekken waar het niet mag, terwijl er tegenover een veldje is waar het wél mag. Dat vind ik raar”, aldus de 10-jarige Rens.

Goed en fout
Burgemeester Van Rooij hoopt vaker samen met Rens op pad te gaan. “Het lijkt me mooi om hem te laten zien hoe de democratie werkt. Het is voor Rens super spannend allemaal, maar ook voor ons is het even kijken hoe het gaat. Hij is toch de eerste kinderburgemeester van onze gemeente. Voor iedereen is het nieuw. Zijn familie is in ieder geval hartstikke enthousiast en zij staan er volledig achter.”


Rens zit in groep 7 van ’t Heibosch in Veghel.

Het waren namelijk niet zijn ouders die Rens tipte om te solliciteren voor deze bijzondere functie. Rens legt uit: “De juffen en meesters van ’t Heibosch vonden mij een geschikte kandidaat en de rest van de klas moest ook aan mij denken. Toen heeft de directrice contact gezocht met mijn ouders. Met z’n allen hebben we besloten om ervoor te gaan. Heel mooi dat het gelukt is”, zegt hij blij. Zijn moeder vult aan: “Wij denken dat Rens het kan. De school belde ons met het idee om Rens te laten solliciteren en ik snapte dat wel. Hij is een betrokken en zeer leergierige jongen. Hij weet ook goed het onderscheid te maken tussen wat goed en fout is.” Zijn ouders en broertje zijn trots op Rens. “Uiteraard, heel trots zelfs”, aldus zijn moeder.

Eigen ambtsketen
Van Rooij vertelt waarom de keuze op Rens is gevallen. “Hij denk na over wat hij zegt en wil later iets met mensen doen. Dat doet een burgemeester eigenlijk ook. Bovendien is hij maatschappelijk betrokken. Rens kan ons allemaal voorzien van andere invalshoeken”, denkt de burgemeester.


Rens zijn sollicitatie-vlog.

In september wordt Rens officieel beëdigd. Hij krijgt zelfs een eigen ambtsketen, net als de echte burgemeester. Om andere kinderen bij zijn taak te betrekken houdt hij een speciaal social media-account bij.

Meer berichten