Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
Het water vasthouden in de kleinere slootjes. Dit gebeurt door een stalen rijplaat in de sloot in de grond te drukken.
Het water vasthouden in de kleinere slootjes. Dit gebeurt door een stalen rijplaat in de sloot in de grond te drukken. (Foto: )

Waterschap en boeren gaan tot het uiterste om water vast te houden

  •   651 keer gelezen

VEGHEL | De afgelopen droge jaren heeft waterschap Aa en Maas ingezet op het maximaal vasthouden van water in de grotere sloten en beken die het waterschap onderhoudt. Dat dit niet genoeg is, blijkt uit de droogte waar we mee te maken hebben. Ook het boerenland is van groot belang om regenwater in de bodem te laten infiltreren. Vandaar dat ook de kleine boerenslootjes worden ingezet bij de bestrijding van droogte.

Dagelijks bestuurslid Peter van Dijk: "De droogte vraagt erom dat we er met elkaar de schouders onder zetten en dat iedereen iets bijdraagt. Dit is een manier waarop dat kan. Snel, eenvoudig en wij stellen de rijplaten kosteloos ter beschikking. Zeg het voort zodat zoveel mogelijk andere grondeigenaren zich hierbij aansluiten want dan boeken we echt resultaat." De broers Bas en Luuk van melkveehouderij Aarts uit Heusden sluiten zich daarbij aan: “Het is belangrijk dat er genoeg water aanwezig is in de bodem voor ons grasland. Door water beter vast te houden, werken we aan een hoger grondwaterpeil dat hiervoor nodig is.”

Waterschap Aa en Maas gaat samen met grondeigenaren op een eenvoudige, snelle en voordelige manier het water vasthouden in de kleinere slootjes. Dit gebeurt door een stalen rijplaat in de sloot in de grond te drukken. Deze rijplaat houdt het water tegen als het regent. Als de rijplaat is geplaatst, heeft het waterschap of de boer er geen omkijken meer naar. Bij een situatie van wateroverlast kan de boer snel zelf ingrijpen en is de plaat er zo weer uit.

Geïnteresseerde boeren kunnen bij interesse mailen naar: info@aaenmaas.nl.

Meer berichten