De Noordkade.
De Noordkade.

CultuurHistorischVerantwoord

Column Column Hans van der Wijst 1.263 keer gelezen

Jaren geleden stond aan de Lelielaan in Veghel een stukje industrieel erfgoed op het punt te verdwijnen. Het sterk groeiende Jumbo wilde de aangekochte, voormalige wasserij Rath & Co ‘inruilen’ voor een parkeerterrein. 

Raadslid Kees van Limpt stelde er vragen over in de gemeenteraad. Architect Gerard van Asperen, voorzitter van de Monumentencommissie, toonde zich verbolgen. Omwonenden spraken nostalgische teleurstelling uit. Omdat ‘mijn eigen’ tafeltennisclub er ooit was opgericht (sponsor Rath & Co), besloot ik er nog eens langs te wandelen. Ik schrok van de schoonheid van het oudste gedeelte van het pand. Van schoonheid kun je schrikken ja. Met name van de ingemetselde gele, geglazuurde stenen, de woorden STOOMWASSCHERIJ ,,DE LELIE”. Die SCH deed ‘t ‘m. Prachtig! Waar zie je nog zoiets?

Lang verhaal kort: Ik kopte eerdere voorzetten van Kees en Gerard in met een column die veel reacties opriep. Waarschijnlijk allemaal druppeltjes die Frits van Eerd’s Jumbo-emmertje deden overlopen. Hij legde de sloop stil. In overleg met betrokkenen loste JUMBO het vervolgens redelijk historisch verantwoord en netjes op. De gevel met STOOMWASSCHERIJ ,,DE LELIE” bleef behouden en werd als monument op precies dezelfde plek teruggeplaatst. Een informatiebord vertelt de rest van de geschiedenis aldaar.
Bijna recht er tegenover, aan de andere kant van het kanaal, besloot men onlangs de letters CHV te schrappen uit de naam ‘CHV Noordkade’. Omdat mijn vader het grootste gedeelte van zijn leven werkte voor de Coöperatieve Handels Vereniging lag hier voor mij opníeuw een nostalgisch lijntje. Ik begrijp die loskoppeling wel. ‘Noordkade’ bekt beter. Geen bezoeker die zegt: “Ik ga naar de CHV Noordkade” of Cultuur Haven Veghel Noordkade. Kijk, ‘De CHVFabriek’ had nog gekund. Zoals ‘De Gruyterfabriek’(Den Bosch) of Westergasfabriek (Amsterdam). Maar ja, Fabriek Magnifique op de CHVFabriek is ook weer zoiets.
Cultuurhistoricus en Brabantkenner Gerard Rooijakkers vond het verdwijnen van de letters CHV echter absoluut niet kunnen: “Zo streep je een stuk historie door.” Hij wierp zich vervolgens op als warm pleitbezorger van het handhaven van de naam ‘CHV Noordkade’.

Bijna overal op het Noordkadeterrein en in de gebouwen word je historisch verantwoord met de CHV-geschiedenis geconfronteerd. Vind ik. Zou mijn vader waarschijnlijk ook gevonden hebben. Toch zou hij die drie letters best graag een prominent plekje hebben gegund. Bijvoorbeeld groot bovenop de in 1915 gebouwde graansilo (nu restaurant Sillyfox), zoals op oude foto’s. Kan nog steeds, Agrifirm. Houd je afkomst in ere. Denk net als Jumbo…Cultuur Historisch Verantwoord…

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant