Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
Robert Danse tijdens Tefaf 2017.
Robert Danse tijdens Tefaf 2017. (Foto: Christ Clijsen)

Maison van den Boer zet 140 medewerkers op straat: 'Deze ingreep is onontkoombaar om het bedrijf een toekomst te geven'

  •   2494 keer gelezen

VEGHEL | Maison van den Boer gaat als direct gevolg van de Coronacrisis reorganiseren. Woensdag is het voorgenomen besluit bekend gemaakt dat de onderneming met 140 medewerkers (100 FTE) minder verder gaat en dat tijdelijke contracten niet worden verlengd. Ook is het voornemen om het gezonde bedrijfsonderdeel FoodforCare te verkopen. Hierover wordt de ondernemingsraad om advies gevraagd onder meer over een sociaal plan. Op deze wijze wil de cateraar uit Veghel de crisis doorstaan. 

“Deze ingreep in onze bedrijfsvoering is onontkoombaar om het bedrijf een toekomst te geven”, aldus directeur Willem de Boer. Hij vervolgt: “We wachten net als onze opdrachtgevers op het moment dat catering en hospitality weer op een grotere schaal mogelijk worden. Daarom bieden wij onze medewerkers een terugkeergarantie zodra het werk weer aantrekt. Dat is zuur, maar de enige manier waarop het bedrijf kan voortbestaan.”

Terugval in omzet
Momenteel zijn er bij Maison van den Boer nog 225 FTE in dienst waarvan 38 FTE met een tijdelijk contract. In 2019 was de omzet nog ruim 46 miljoen euro. De terugval in omzet bedroeg in de afgelopen vier maanden ruim 90 procent. De prognoses voor de aankomende maanden zijn nog onzeker. De onderneming gaat voor 2021 uit van een omzetniveau van 35 procent ten opzichte van 2019. De reorganisatie zorgt er voor dat met een lagere bezetting en minder vaste kosten de activiteiten weer verantwoord kunnen worden hervat als de situatie rondom Corona dit toelaat. Maison van den Boer verwacht dat de catering en hospitality activiteiten op de vaste locaties als eerste weer op gang komen. Ook is er goede hoop dat enkele grote evenementen zoals de Tefaf en het ABN AMRO World Tennis Tournament in welke vorm dan ook, doorgang kunnen vinden. Mede daarmee kan het bedrijf gecontinueerd worden. Maison van den Boer houdt er rekening mee dat de grootschalige partycatering, de specialiteit van het bedrijf, voorlopig nog niet echt op gang komt.
De medewerkers die onderdeel uitmaken van de reorganisatie wordt een terugkeerregeling aangeboden. “Zo snel als onze werkzaamheden het toelaten, willen we medewerkers, voor wie dat wil, een terugkeer bieden in ons bedrijf”, aldus De Boer.

Verkoop om reorganisatie te realiseren
De activiteiten van FoodforCare worden ontvlecht en verkocht. FoodforCare levert ziekenhuismaaltijden en is een winstgevend bedrijfsonderdeel. Directeur De Boer: “Hiermee spelen we als onderneming geld vrij om de reorganisatiekosten te kunnen betalen, maar stellen we ook de toekomst van Maison van den Boer veilig. Want ook na de reorganisatie lopen de vaste kosten door en blijft de omzet voorlopig nog lager dan gebruikelijk.”

Herstructurering financiën
Door de acute omzetdaling van ruim 90 procent met doorlopende vaste kosten waren de financiële problemen onontkoombaar. Er zijn financieringsmaatregelen genomen om de liquiditeit te herstellen. Onderdeel hiervan is een akkoord met crediteuren. De Boer: “Om samen met onze leveranciers ook in de toekomst te kunnen blijven samenwerken, is hen gevraagd een substantieel deel van hun openstaande vordering af te schrijven. We hebben vertrouwen dat wij dit akkoord binnen enkele weken tot stand kunnen brengen.”

Meer berichten