Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
De omzetstijging van Jumbo is deels terug te voeren op het winkelgedrag van consumenten tijdens de Coronacrisis.
De omzetstijging van Jumbo is deels terug te voeren op het winkelgedrag van consumenten tijdens de Coronacrisis. (Foto: )

Sterke omzetstijging voor Jumbo, La Place blijft zorgenkindje

  •   477 keer gelezen

VEGHEL | Jumbo heeft in het uitzonderlijke eerste halfjaar van 2020 in haar supermarkttak een omzetstijging gerealiseerd van 14.2 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De Jumbo consumentenomzet kwam dit halfjaar uit op 5.10 miljard euro, een stijging van 634 miljoen euro ten opzichte van de eerste helft van 2019. De autonome omzetgroei van de bestaande Jumbo winkels bedraagt 9.5 procent.

De omzetstijging van Jumbo is deels terug te voeren op het winkelgedrag van consumenten tijdens de Coronacrisis. Klanten van Jumbo gaven meer uit aan hun dagelijkse boodschappen. Veel nieuwe klanten hebben in deze periode het gemak ontdekt van Jumbo.com. Online boodschappen doen nam hierdoor een grote vlucht met een gerealiseerde omzetstijging van nagenoeg 50 procent. Foodserviceformule La Place had daarentegen te maken met een aanzienlijke omzetderving als gevolg van de Coronamaatregelen en de permanente sluiting van de 12 Hudson Bay vestigingen begin dit jaar. De gedeeltelijke heropening van de restaurants sinds 1 juni wordt aangegrepen om het restaurantconcept beter te laten aansluiten bij de nieuwe vereisten in de horeca en de veranderende wensen en behoeften van de consument. In totaal zullen 23 La Place vestigingen gesloten blijven, omdat het toekomstperspectief na heropening onvoldoende zou zijn.


- Consumentenomzet Jumbo groeit met 634 miljoen euro naar 5.10 miljard euro, een stijging van 14.2 procent, waarvan 9.5 procent via autonome groei in bestaande winkels. Groei online omzet nagenoeg 50 procent.

- Verwachte stijging aantal winkels dit jaar tot 697 (+ 25 vestigingen), vooral door ombouw van voormalige HEMA en Marqt locaties in de tweede jaarhelft. HEMA assortiment vóór begin 2021 in alle Jumbo winkels.

- Duizenden nieuwe banen vanwege groei in Nederland en België en uitbreiding online – eind 2020 nieuwe mijlpaal van 100.000 Jumbo medewerkers.

- Omzet La Place blijft steken op 33 miljoen euro (eerste helft 2019: 82 miljoen euro) als gevolg van Coronacrisis en sluiting van de 12 Hudson Bay vestigingen begin dit jaar.

- Doorontwikkeling van La Place concept op basis van Good Food Fast in volle gang; 23 vestigingen blijven gesloten vanwege onvoldoende toekomstperspectief.


Extra inspanningen tijdens Coronacrisis
"Tijdens de Coronacrisis hebben we met alle collega’s heel duidelijk onze meerwaarde kunnen laten zien", zegt Jumbo CEO Frits van Eerd. "Ondanks alle noodzakelijke maatregelen hebben we kosten noch moeite gespaard om boodschappen doen leuk, prettig én veilig te laten zijn. Medewerkers van La Place zijn bijgesprongen om de voedselvoorziening op peil te houden en te zorgen voor een veilige winkel- en werkomgeving. Ik ben er erg trots op hoe we met z’n allen onze business in no time hebben weten aan te passen, vooral ook online. Onze klanten waarderen de extra inspanningen enorm en zijn daardoor nog trouwer aan Jumbo. De fikse omzetstijging van dit halfjaar is daar voor een groot deel aan te danken. Ook tijdens de Coronacrisis zijn we harder gegroeid dan de markt. We zijn goed op weg om 10 miljard euro omzet te behalen in 2021, het jaar waarin ons familiebedrijf 100 jaar bestaat." 

Nieuwe hoofdkantoororganisatie
De aangekondigde organisatorische aanpassingen van het Jumbo hoofdkantoor in Veghel verlopen volgens de Jumbo voortvarend. De aanpassingen moeten voorkomen dat de snelle groei van de afgelopen jaren uitmondt in te veel complexiteit en onnodige bureaucratie. "De nieuwe organisatie, die op 7 september van start gaat, kenmerkt zich door een grotere mate van wendbaarheid en slagvaardigheid. Van de 1300 banen op het hoofdkantoor verdwijnen er uiteindelijk zo’n driehonderd. Daaronder vallen circa 180 functies bij ondersteunende afdelingen, zoals personeelsadministratie en crediteurenbeheer, die Jumbo wil uitbesteden. Uitgangspunt hierbij is dat de betrokken medewerkers meegaan naar de betreffende outsourcingspartners. Naast veertig banen die door natuurlijk verloop ophouden te bestaan, wordt voor zo’n tachtig medewerkers ontslag aangevraagd. Voor deze mensen is inmiddels een intensief outplacementtraject gestart en zij vallen onder de Sociale Begeleidingsregeling", meldt de Veghelse supermarktketen.

Meer berichten