Het beter scheiden van afval is belangrijk omdat veel meer afval hergebruikt kan worden.
Het beter scheiden van afval is belangrijk omdat veel meer afval hergebruikt kan worden.

Meierijstad maakt sprong op afval-ranglijst

Algemeen 3.294 keer gelezen

VEGHEL | Op de ranglijst van gemeenten met het minste restafval schuift Meierijstad van plek 99 naar de 32ste positie. En laat daarmee 323 gemeenten achter zich. In een periode van één jaar is de hoeveelheid restafval van 136 kilogram per jaar per inwoner teruggebracht naar 76. Inwoners van de gemeente Meierijstad verdienen daarom een groot compliment, vindt wethouder Harry van Rooijen.

De gemeente bouwt aan een duurzame circulaire economie. Daarin staat VANG-centraal: Van Afval Naar Grondstof. In de praktijk betekent dat dat de hoeveelheid restafval (fijn restafval in de grijze bak en grof restafval op de milieustraat) naar beneden moet. In 2025 mag dat nog 30 kilogram per inwoner per jaar zijn. Voor 2020 ligt dat op 81 kilogram. Meierijstad voldoet daar nu al ruimschoots aan. Minder kilo’s restafval en gemiddeld wordt de grijze container voor restafval nog maar 5.6 keer per jaar aan de straat gezet; dat is 35 procent minder vaak. De andere afvalstromen zijn gestegen: PMD, GFT, papier, glas, luiers. Van Rooijen: “De combinatie van die cijfers is voor ons een belangrijk bewijs dat het restafval niet vaker zomaar gedropt wordt, zoals sommigen denken. Inwoners scheiden hun afval duidelijk beter, maken meer gebruik van de afvalstromen die ze gratis kunnen aanbieden. Ook zien we dat het aantal meldingen over zwerfafval of afvaldumpingen niet noemenswaardig veranderd is. Onze inwoners hebben een enorme slag gemaakt, in denken én doen. 2025 zien we daarom met veel vertrouwen tegemoet.”

Circulaire economie
De resultaten over 2019 zijn volgens de gemeente boven verwachting. Er ligt een goede basis om nieuwe stappen te zetten. Meierijstad wil naar een maatschappij met gesloten productkringlopen waar zo gelijkwaardig mogelijke kansen zijn voor iedereen, in een zo gezond, schoon en lokaal mogelijke omgeving. "Met een hoogwaardig hergebruik van veel meer grondstoffen en minimaliseren van restafval dat de verbrandingsoven in gaat. De eerste stap op weg naar die circulaire economie is de inzamelproef voor textiel", aldus Van Rooijen. Gemeente en sociaal werkbedrijven WSD en IBN trekken samen op om extra werkplekken te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Inzamelen, sorteren en vermarkten van textiel uit Meierijstad leverde het textielsorteercentrum in Schijndel 166 ton textiel op. Goed voor 8.6 fulltime banen.


Amaliazorg stelt nieuwe directeur-bestuurder aan

MARIAHEIDE | Han Hendrikse is benoemd als nieuwe directeur-bestuurder van Amaliazorg, een organisatie voor belevingsgericht groepswonen voor ouderen met dementie in Asten, Mariaheide, Oirschot en Oisterwijk. Met ingang van 1 augustus neemt Hendrikse het stokje over van interim directeur-bestuurder Geert Becks.

Hendrikse was bijna negen jaar directeur-bestuurder bij ouderenzorgorganisatie De Blije Borgh in Hendrik-Ido-Ambacht. Daarnaast is en blijft hij bestuurslid bij de Vereniging van Bestuurders in de Zorg. De Raad van Toezicht is blij met zijn komst en heeft er het volste vertrouwen in dat hij met zijn ervaring en deskundigheid een goede bijdrage gaat leveren aan de toekomst van Amaliazorg.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant