Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
De kermis in Veghel wordt dit jaar verplaatst naar het Stadhuisplein.
De kermis in Veghel wordt dit jaar verplaatst naar het Stadhuisplein. (Foto: )

'De kans is aanzienlijk dat de kermis doorgaat'

  •   1364 keer gelezen

VEGHEL | Wethouder Harry van Rooijen is positief gestemd over het verloop van de kermis in Schijndel die van 11 tot en met 15 juli werd gehouden. De wethouder zag dat mensen zich over het algemeen keurig aan de regels hielden. Dat biedt vertrouwen over het doorgaan van de kermis in Veghel. “De ervaringen in Schijndel zijn goed. De kans dat de kermis in Veghel doorgaat, is daardoor flink toegenomen”, aldus Van Rooijen.

De kermis in Veghel staat gepland van 18 tot en met 23 september en keert dit jaar terug op het Stadhuisplein. Iets wat nu goed lijkt uit te komen. “We kunnen een pleinkermis zonder horeca organiseren. Het Stadhuisplein is groot en ruim en vergelijkbaar met De Steeg in Schijndel. De maatregelen die we daar hebben genomen, kunnen we bijna één-op-één doorvoeren in Veghel. Aangezien de ervaringen in Schijndel heel goed zijn en de kermis zonder noemenswaardige incidenten is verlopen, is de kans aanzienlijk dat we in september een kermis in Veghel hebben. Uiteraard moet Stichting Kermissen Veghel (STGKV) wel met een doordacht plan komen, maar ik heb vertrouwen in een goede afloop”, vertelt Van Rooijen.


Kermis Sint-Oedenrode

De kermis in Sint-Oedenrode is een van de grootste dorpsfeesten in de regio. Iets wat het volgens Van Rooijen erg lastig maakt. Daar komt nog eens bij dat de kermis als een lint door het dorp loopt. “Het terrein voorzien van hekken is niet te doen. Misschien is een andere locatie een optie. Daar gaan we binnenkort een beslissing over nemen.” De festiviteiten die bij de kermis in Rooi horen, lijken daarmee van de baan. “Dat wordt heel ingewikkeld”, geeft Van Rooijen toe.


Hij is blij dat de kermis in Schijndel goed is verlopen. “We hebben een aantal maatregelen genomen en die pakten goed uit. Zo hebben we het hele plein afgeschermd met hekken, iets wat in Veghel ook zou kunnen, en we zaten er met z’n allen strak op. Er was video-bewaking, er waren constant boa’s aanwezig, de jongerenwerkers en kermisexploitanten hielpen mee om mensen te herinneren aan de 1.5 afstand en de sociale controle was groot. Verder waren er duidelijke looproutes en een vaste in- en uitgang. Deze positieve ervaringen worden meegewogen in het besluit over de kermis in Veghel.”
De kermisexploitanten betalen staangeld in Veghel, waardoor ze ook in Erp, Keldonk, Mariaheide, Eerde en Zijtaart mogen staan. Deze kermissen gaan echter niet door. “Het is niet zo dat we het staangeld laten vervallen, maar we denken wel mee”, belooft Van Rooijen.

Dorpsfeest
De horeca op de Markt lijkt een nieuwe klap te moeten incasseren. Volgens de wethouder is het vrijwel ondenkbaar dat er iets groots georganiseerd gaat worden op de Veghelse Markt. “Een groot dorpsfeest gaat hem gewoon niet worden. Men moet de 1.5 meter afstand in acht nemen en dat lijkt me dan heel ingewikkeld.” Een feesttent lijkt dus uitgesloten. Van Rooijen beseft zich dat het erg vervelend is voor de horeca. “Maar groepsvorming moet voorkomen worden. Dat wil overigens niet zeggen dat alle plannen meteen worden afgewezen.”

Verheugen
Wethouder Van Rooijen hoopt dat de kermis door kan gaan. “Het is een vervelende periode geweest en daarom zou het mooi zijn als we de mensen iets terug kunnen geven. Veel mensen gaan niet op vakantie en de kermis is dan iets waar ze zich toch op kunnen verheugen. De kans dat Veghel Kermis doorgaat, is op dit moment aanzienlijk”, besluit wethouder Van Rooijen hoopvol.

Meer berichten