Bij de organisatie van Veghel on Ice komt van alles kijken.
Bij de organisatie van Veghel on Ice komt van alles kijken. Foto: Ad van de Graaf

Beslissing over doorgaan Veghel on Ice volgt half oktober: 'Het moet wel leuk blijven'

Algemeen 553 keer gelezen

VEGHEL | Half oktober wordt besloten of Veghel on Ice doorgaat. Rotary Meierijstad, de organisator achter het Veghelse schaatsfestijn, heeft de vergunning van de gemeente in ieder geval binnen. “Als Corona zich koest houdt dan kan er van 6 december tot en met 3 januari geschaatst worden op de Markt in Veghel”, aldus Ton Janssen en Domien Brus.

Na een succesvolle vijfde editie van Veghel on Ice besloot Rotary Meierijstad al snel dat er in 2020 weer een editie moest komen. “Toen hadden we echter nog nooit van Corona gehoord. De intentie om Veghel on Ice te organiseren is er nog steeds. Dat is positief”, vertelt Ton opgewekt. Hij laat weten dat de voorbereidingen in volle gang zijn. Alles stilzetten tot oktober is geen optie. Ton vervolgt: “Het evenement is te groot om in een paar weken te realiseren. Het benaderen van sponsoren doen we wel pas na de zomer. De Coronacrisis hakt er bij veel bedrijven keihard in. Ik kan me voorstellen dat ze eerst alles op de rails willen hebben.” 


Domien Brus (Rotary Club Meierijstad), Wim Holland (IJsmeester) en Ton Janssen (Rotary Club Meierijstad).

Het financiële plaatje is wel iets waar de Rotary zich zorgen over maakt. Het moet namelijk wel rendabel zijn en daarvoor zijn sponsoren én bezoekers nodig. “We hebben ongeveer 10.000 betalende mensen nodig om uit de kosten te komen. Is dat haalbaar? We moeten vermoedelijk aan allerlei regels voldoen. Zo mogen er waarschijnlijk maar een beperkt aantal schaatsers op de ijsbaan. Halen we de 10.000 bezoekers dan nog wel? Dat wordt een flinke uitdaging", denkt Domien.

Sfeer
Bij het organiseren van Veghel on Ice komen ongetwijfeld extra regels kijken. “Daar verzinnen we wel iets op. We kunnen werken met reserveringen. Een aparte in- en uitgang. De zijkanten van de tent open laten. Iedereen die verplicht hetzelfde rondje moet schaatsen. Coronaschermen bij de schaatsenverhuur. Dat valt allemaal te regelen. Ik maak me meer druk over de sfeer”, zegt Ton. Domien knikt en vult aan: “Het moet wel leuk blijven. Als er straks zoveel restricties zijn dat de sfeer niet gegarandeerd kan worden. Wat doe je dan? De horeca speelt een belangrijke rol tijdens Veghel on Ice. Wat doe je als zij maar beperkt mensen mogen ontvangen. Moet je het dan koste wat het kost door laten gaan?”, vraagt hij zich hardop af.


Veghel on Ice kan bouwen op een trouwe groep vrijwilligers.

Veilig
En dan heb je tot slot nog de vrijwilligers. Het gros van de vrijwilligers van Veghel on Ice bevindt zich in de risicogroep. “We moeten met deze vrijwilligers in gesprek. Durven ze dit jaar hun medewerking te verlenen aan Veghel on Ice. De meeste vrijwilligers zijn enorm begaan met de ijsbaan, maar het moet we veilig zijn”, stelt Ton.

Tweede golf
Beide heren zitten nog met een hoop vragen. Tot half oktober heeft de Rotary zichzelf de tijd gegeven om tot een weloverwogen besluit te komen. “Wij staan er, mits er geen tweede golf uitbreekt, positief in. Daarom gaan we nu door met de voorbereidingen alsof er niks aan de hand is. Half oktober hakken we de knoop definitief door”, besluiten Ton en Domien.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant