First Dates, maar dan voor mensen met een beperking: 'Iedereen heeft recht op liefde en geluk' | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
Op de voorgrond Jeroen (L) en Sander (R) en op de achtergrond Steffie (L) en Franca (R).
Op de voorgrond Jeroen (L) en Sander (R) en op de achtergrond Steffie (L) en Franca (R). (Foto: )

First Dates, maar dan voor mensen met een beperking: 'Iedereen heeft recht op liefde en geluk'

  •   keer gelezen

VEGHEL | Jeroen van den Bosch heeft een beperking, maar laat zich daardoor niet tegenhouden. De 25-jarige Jeroen barst van de energie en zit vol ambitie. Hij werkt al jaren bij Brownies & downieS in Veghel en gaat binnenkort in Handel op zichzelf wonen. Het enige wat nog ontbreekt in zijn leven is een leuke vrouw, maar daar komt als het goed is snel verandering in. 

Jeroen mag dan uit Handel komen, binnen Veghel is hij een bekend gezicht. Jarenlang werkte hij bij Brownies & downieS in Veghel en momenteel is hij werkzaam op het hoofdkantoor van de Veghelse lunchroom. Samen met zijn zus Steffie en zijn moeder Franca heeft Jeroen een soort First Dates voor mensen met een beperking bedacht. Met z’n drieën klopten ze aan bij Thijs Swinkels (eigenaar van Brownies & downieS) en Sander Leesberg (brand manager bij Brownies & downieS). “Ze waren meteen razend enthousiast. Iets wat ons alleen nog maar meer motiveerde om het plan verder uit te werken”, vertelt Franca. 

'Het geeft me rust'
Het idee is ontstaan uit eigen ervaring. Jeroen legt uit: “Ik ben al een tijdje vrijgezel en dat gaat goed hoor. Maar ik zou het wel leuk vinden om een vriendin te hebben. In de kroeg in Handel vind je niet zo snel een leuk meisje met een beperking. Bovendien heb je daar helemaal geen privacy.” Zijn moeder vult aan: "Jeroen gaat binnenkort op zichzelf wonen, met enige begeleiding, en dan staat hij bijna volledig op eigen benen. Wij zijn ervan overtuigd dat hij dat kan, maar hoe leuk zou het zijn als hij een vriendin heeft.” Jeroen knikt: “Het zou mooi zijn als er een meisje op mijn pad komt. Het geeft me rust”, denkt hij.

Uniek en Romantiek
Om Jeroen en andere mensen met een beperking een handje te helpen met het vinden van liefde hebben Franca en Steffie een soort First Dates voor mensen met een beperking bedacht. Onder de naam Uniek en Romantiek zoeken ze leuke matches. Franca: “Iedereen heeft recht op liefde en geluk. Wij willen mensen gelukkig maken. Misschien gaat er straks wel iemand naar huis toe met een nieuwe liefde.” Tijdens de eerste editie, die opgesplitst wordt in twee dagen, ontmoeten de deelnemers elkaar voor het eerst. Een blind date dus. “Dat is natuurlijk super spannend”, geeft Steffie meteen toe. “Maar er liggen kaartjes op tafel met gespreksonderwerpen en wij zijn aanwezig om te helpen waar nodig.” 


Op de voorgrond Jeroen (L) en Sander (R) en op de achtergrond Steffie (L) en Franca (R).

Na afloop mogen de vrijgezellen bepalen of ze telefoonnummers of mailadressen uitwisselen of dat ze het laten bij een polaroidfoto als aandenken. Steffie vervolgt: “Mensen met een beperking zijn heel puur, óók in hun communicatie. Ze kunnen nogal direct zijn en winden er vaak geen doekjes om. Daarom laten we het rustig landen en maken we er geen confronterend moment van. Het hoeft overigens niet per se uit te lopen op liefde. Misschien ontstaan er wel mooie vriendschappen.”

‘Geweldig initiatief’
Een mooie locatie voor de blind dates kregen Franca en Steffie in de schoot geworpen door Brownies & downieS. Op de Noordkade opende de Veghelse lunchroom onlangs een gloednieuwe academy. Toen familie Van den Bosch aanklopte bij Thijs en Sander was het snel geregeld. “Wij vinden het een geweldig initiatief waar we graag aan meewerken. Zo hebben we een website ontwikkeld en bieden we tijdens Uniek en Romantiek de deelnemers een vier gangen menu aan plus drankjes voor vijftien euro. Ouders en begeleiders kunnen op de Noordkade genoeg doen. Dan kunnen ze fijn in de buurt blijven”, licht Sander toe.

‘Veel eisen’
Op woensdag 23 september (avond) en 26 september (overdag) vinden de eerste twee edities van Uniek en Romantiek plaats. Als het aan Franca en Steffie ligt, wordt het een terugkerend evenement. “Dat ligt natuurlijk aan het aantal inschrijvingen, maar we hebben straks een lijst met kandidaten. Het moet alleen wel iets toevoegen en dat weten we pas als de eerste editie is geweest.” Jeroen heeft er in ieder geval veel zin in. “Ik heb best veel eisen, maar die ga ik niet in de krant zetten hoor”, zegt hij berekend. Dan verschijnt er een glimlach op zijn gezicht: “Wie weet bloeit er straks iets moois op. Veel mensen gunnen mij een vriendin”, besluit hij.

Deelnemers krijgen een uitgebreide vragenlijst voorgeschoteld. Aan de hand daarvan probeert de organisatie goede matches samen te stellen. Mensen met een beperking kunnen zich aanmelden via www.puurisperfect.nl. Inschrijven voor de eerste twee edities kan tot 1 september.

Meer berichten