Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
Wim van Meijl (L) samen met oud-wethouder Eus Witlox en Ben Merx (R) tijdens de ondertekening van het convenant tussen de gemeente Meierijstad en de Seniorenraad Meierijstad.
Wim van Meijl (L) samen met oud-wethouder Eus Witlox en Ben Merx (R) tijdens de ondertekening van het convenant tussen de gemeente Meierijstad en de Seniorenraad Meierijstad. (Foto: Seniorenraad Meierijstad )

Streep door herintroductie Volksuniversiteit: 'Met veel onbegrip hebben we besloten de handdoek in de ring te gooien'

  •   keer gelezen

VEGHEL | Het initiatief van de Seniorenraad om een Volksuniversiteit te herintroduceren is mislukt. De gemeente Meierijstad heeft de plannen van de Seniorenraad afgewezen. “Met veel onbegrip hebben we besloten de handdoek in de ring te gooien”, laat de Seniorenraad weten.

Naar aanleiding van signalen uit de samenleving is de Seniorenraad het afgelopen jaar druk bezig geweest met het onderzoeken van draagvlak voor een herintroductie van een Volksuniversiteit in de gemeente Meierijstad. Deze Volksuniversiteit kan zelfstandig, dan wel in samenwerking met een bestaande Volksuniversiteit, tot stand komen. De Seniorenraad hield enige tijd geleden zelf een korte enquête. “Daaruit bleek dat 87 procent van de ondervraagden de Volksuniversiteit een belangrijke voorziening vindt. Ook bleek dat er veel vraag is naar het aanbod van de cursussen: vreemde talen, kunst, maatschappij, vrije tijd en creativiteit”, meldt de Seniorenraad. In september 2019 hebben ze een projectplan gepresenteerd aan de gemeente over het her- introduceren van de Volksuniversiteit in Meierijstad en wel in samenwerking met Volksuniversiteit Oss.

Subsidie  
De Seniorenraad heeft de gemeente om een éénmalige subsidie gevraagd van 25.000 euro om te kunnen starten. “Wethouder Coby van der Pas heeft ons verzoek echter afgewezen, omdat zij aangeeft dat er geen behoefte zou zijn aan uitbreiding van scholingsmogelijkheden in onze gemeente. Er zou voldoende aanbod op het terrein van NT1 en NT2 zijn. Het standpunt is tegenstrijdig met het resultaat van onze enquête”, aldus de Seniorenraad.

Burgerinitiatieven
De Seniorenraad is teleurgesteld in de beslissing van de gemeente. “Wij zijn erg teleurgesteld over het standpunt van de gemeente, temeer daar de gemeente gelden beschikbaar stelt voor burgerinitiatieven die bijdragen aan het ontmoeten van elkaar en die passen binnen het gedachtengoed van de visie en beleidskader sociaal domein. Helaas is ons initiatief mislukt”, besluiten ze.

Meer informatie over de Seniorenraad is te vinden op: seniorenraadmeierijstad.nl

Meer berichten