Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
De steigers staan metershoog tegen de verschillende gebouwen op de Noordkade aan. Er staat dan ook van alles te gebeuren.
De steigers staan metershoog tegen de verschillende gebouwen op de Noordkade aan. Er staat dan ook van alles te gebeuren.
+ VISUALS

Nieuw op de Noordkade: een café, een overdekte brug en een sportschool

  •   keer gelezen

VEGHEL | Het kan de Noordkadebezoekers bijna niet zijn ontgaan. De steigers staan metershoog tegen het gebouw aan en er is de afgelopen tijd hard gewerkt op het Noordkadeterrein. Er staat dan ook van alles te gebeuren. “Er komt een nieuw café, een overdekte brug van het ene gebouw naar het andere en de gesprekken om een sportschool naar de Noordkade te halen zijn in een vergevorderd stadium”, somt Coen van Zutven, bedrijfsleider van Wittern, op.


Tijdens de bouwvak liggen de werkzaamheden stil.

Het bureau van Coen ligt bezaaid met bouwtekeningen en visuals. Het geeft een beeld van wat er momenteel allemaal wordt gebouwd. Althans gebouwd gaat worden, want in verband met de bouwvak ligt alles nu drie weken stil. Een mooi moment voor Coen om de balans op te maken. “We hebben de afgelopen tijd niet stilgezeten. Er komt weer van alles bij”, aldus Coen.

Vleeghelcafé
Aan de terraskant van Wittern komt een nieuw cafeetje. Coen legt uit waarom: “Het wordt een plek waar men straks ideaal kan na borrelen nadat ze bijvoorbeeld hebben gegeten bij Wittern. Voor ons is dat ook fijn, want dan kunnen wij vast beginnen met de schoonmaak. Daarnaast komt er een hoekje waar men sport kan kijken. Een soort mini-sportsbar.” De bar komt in de silo en de bezoekers kunnen daar terecht en in de aanbouw (komt vast te zitten aan de serre van Wittern) die nog gebouwd gaat worden. Coen vervolgt: “Stadsbrouwerij De Vleeghel krijgt er de ruimte om zich beter te profileren. Bovendien kunnen ze de locatie gebruiken om bierproeverijen of andere activiteiten te organiseren. Het gaat ook het Vleeghelcafé heten.”


Zo komt het er straks uit te zien met rechts het Vleeghelcafé.

Plateau 
Aan de kant van SIEMei komt een plateau waar men overheen kan wandelen. Dat gedeelte wordt voorzien van groen. “Via een bruggetje loop je naar het dakterras van het nieuwe Vleeghelcafé. Daar gaan we dat gedeelte in eerste instantie voor gebruiken. Er is echter ruimte voor ideeën om iets anders met die plek te doen”, zegt Coen.


Nieuwe luifel
Bij Wittern is onlangs een nieuwe luifel opgehangen. De luifel kan worden in- en uitgerold en biedt bescherming tegen de zon én de regen. Coen: “De druivenkas alias de serre is niet helemaal waterdicht. Dus dat gaf af en toe nog wat problemen. Dat is nu opgelost. Je kan buiten altijd droog zitten.”


Sportschool
De hoofdentree van Industry en Wittern, aan de kant van de parkeerplaats, krijgt een flinke upgrade. Er zijn verdiepingsvloeren in gemaakt, er komt aan de voorkant een glazen trappenhuis met lift en als het goed is, komt er een nieuwe bewoner bij. “De gesprekken over de komst van een sportschool zijn in de afrondende fase beland. Zij willen zich graag vestigen op het stukje tussen SIEMei en Industry. De contracten zijn nog niet getekend dus ik kan er verder nog niks over zeggen”, vertelt Coen.


De nieuwe entree van de bioscoop en van Wittern met de verdiepingsvloeren. Rechts zijn de contouren van de overdekte burg zichtbaar. 

Overdekte brug
Bovenstaande plannen naderen langzaam de afrondingsfase. Daarom zijn ze op de Noordkade al begonnen met een ander prestigieus project: een brug die beide hoofdgebouwen met elkaar verbindt. Coen: “Bezoekers kunnen dan overdekt van de Cultuurfabriek (waar onder andere Phoenix Cultuur, De Blauwe Kei en De Proeffabriek gevestigd zitten) naar Zaai & Pootgoed (zijn Wittern en Industry gehuisvest) wandelen. De brug wordt aan de bovenloopkraan, die er al hangt, vastgemaakt en gaat helemaal om SIEMei en de bioscoop heen, gaat verder over de serre van Wittern om uit te komen boven Noordkade Uitjes naast de silo’s.” Met deze brug wordt vast een voorschot genomen op de komst van het Silotel, een hotel op de oude silo’s. Bezoekers kunnen zich zo makkelijk verplaatsen over de Noordkade. “Dat is wel een momentje hoor. Dan zijn de twee gebouwen officieel met elkaar verbonden.”

'Gesprekken over de komst van een sportschool zijn in de afrondende fase beland'
- Coen van Zutven.

SIEMei
Ondanks alle verbouwingen blijft SIEMei gewoon zitten waar het zit. “Hopelijk voor altijd. Zij zijn onlosmakelijk verbonden aan het terrein. Ze mogen lekker hun gang blijven gaan. Wel hoop ik dat ze op den duur wat vaker open zijn. Het liefst zeven dagen in de week, net als de rest. Samen gaan we kijken hoe we dit voor elkaar kunnen krijgen”, besluit Coen.

Het Vleeghelcafé en de nieuwe hoofdentree worden als het goed is aan het einde van dit jaar opgeleverd. Wanneer de brug klaar is, is nog niet bekend.

Meer berichten