Fotografe Danna van Daal wijst naar de foto van haar zoon Guus.
Fotografe Danna van Daal wijst naar de foto van haar zoon Guus.

Fotografe Danna: 'Ik besloot vrijwel alles vast te leggen'

Algemeen 2.092 keer gelezen

VEGHEL | Fotografe Danna van Daal zag vrijwel al haar werkzaamheden door het Coronavirus verdampen. "Op afscheidsfotografie na was mijn agenda tot het einde van het jaar ineens helemaal leeg. In plaats van mijn fotocamera tijdelijk aan de wilgen te hangen, besloot ik alles vast te gaan leggen", aldus Danna.

Ontelbaar veel foto's maakte Danna de afgelopen weken. Uiteindelijk zijn er duizend foto's die de schifting hebben overleefd. "Daar wil ik een boek van maken. Het is een soort tijdslijn van wat er allemaal is gebeurd. De foto's vertellen mijn Coronaverhaal." Danna legde alles vast. Van raamvisite tot tafeltennissen in de woonkamer en van supermarktbezoekjes tot een drive-in feestje. Danna vervolgt: "Het is een bijzondere, rare en nare tijd. Maar aan de andere kant ook een leuke tijd. Er zijn, soms uit nood geboren, allerlei mooie initiatieven ontsprongen. Al met al een historische periode die misschien wel nooit meer voorkomt. Laten we het hopen."

'De agenda was ineens leeg' - Danna van Daal.

Puur
De foto's zijn niet in scène gezet. Het zijn allemaal alledaagse zaken die 'echt' zijn gebeurd. "Ik heb foto's gemaakt van mijn kinderen die thuisonderwijs volgden, van het hamsteren in de supermarkt, van een pannetje soep voor de deur en toen mijn ouders weer op bezoek mochten komen, uiteraard op 1.5 meter afstand. Alles is puur. Het is zoals het is."
Het was voor de Veghelse fotografe een mooie uitlaatklep. "Mijn bedrijf heeft natuurlijk een enorme klap gekregen. De agenda was ineens leeg. Ik wilde toch blijven fotograferen, want dat is mijn naast mijn werk ook mijn hobby. Als ik nu terugblik dan is de tijd voorbijgevlogen."

Geëmotioneerd
Danna's foto's hangen op de Noordkade bij de expositie Samen Meierijstad in Coronatijd en in Museum Hilversum. "Dat is echt heel gaaf. Ik werd geattendeerd op een fotowedstrijd van Museum Hilversum en besloot twee foto's in te sturen. Blijkbaar waren ze onder de indruk, want er hangen nu twee foto's van mij in een echt museum", vertelt ze trots.


Danna's zoontje in tranen.

Op een van de twee foto's is Danna's zoontje Guus te zien. Guus staat op het punt om na negen weken weer naar school te gaan. Hij is zeer geëmotioneerd. "Ik lang nagedacht of ik deze foto wel wilde publiceren. Het is heel persoonlijk. Guus vond het spannend om weer naar school te gaan. Is het wel veilig? Vroeg hij zich af en aan de andere kant was hij bang ons ineens heel erg te missen. De eerste schooldag was er niks bij. Uiteindelijk heb ik, na overleg met Guus, besloten om de foto toch te delen. De reacties waren lovend", legt Danna uit.

Corona-fotoboek
Danna's foto's werden geselecteerd uit ruim 2500 ingezonden foto's. Bezoekers van het Hilversumse museum worden gevraagd om te stemmen om de mooiste foto's. De kiekjes met de beste beoordelingen krijgen een plekje in een special Corona-fotoboek.


Danna voor de deur van het Hilversumse museum. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant