Harry Vermeulen met het nieuwe theatermagazine.
Harry Vermeulen met het nieuwe theatermagazine. Foto: Ties van Dooren.

Nieuw theaterprogramma: 'De vonken spatten ervanaf, we mogen weer'

Kunst en cultuur 553 keer gelezen

VEGHEL | Het nieuwe theaterprogramma van De Blauwe Kei is bekend. Maandag 24 augustus werd het programma traditiegetrouw als eerste gepresenteerd aan de Vrienden van het theater. Diezelfde avond verscheen om 22.00 uur het nieuwe theaterprogramma (tot en met december 2020) op www.blauwekei.nl. “De vonken spatten ervan af. We mogen weer”, aldus een enthousiaste theaterdirecteur Harry Vermeulen.

Harry is opgelucht dat ze weer aan de slag mogen. Hij rondt daarmee een vreemde periode af. “De Blauwe Kei was bezig met een top seizoen. We stonden op het punt om de 50.000ste bezoeker te verwelkomen, maar dat ging door het Coronavirus net niet door. Alsof Max Verstappen als leider in de race zijn Formule 1 bolide in de grindbak parkeert. Dat is een beetje hoe wij ons voelden. Daarna ga je al snel relativeren. Het persoonlijke leed is natuurlijk veel erger.” Het land verkeert nog altijd in crisis en het aantal Coronapatiënten is weer aan het toenemen. Harry vervolgt: “Daarom is het urgent dat wij er als theater zijn voor de mensen. In De Blauwe Kei kun je ontspannen, genieten, lachen en even de zorgen vergeten.”


Theater op 1.5 meter, kan dat wel?
De spelregels:
- Volg de looproutes zoals aangegeven.
- Geen vaste plaatsen; zoek zelf jouw plaatsje uit bij binnenkomst in de zaal.
- Twee tijdsloten: 19.15 uur en 21.15 uur.
- Neem je drankje lekker mee de zaal in.
- Borrel – op afstand – nog even na in De Afzakkerij.


Afgelopen maandagavond presenteerde Harry nog niet het complete seizoen aan de Vrienden van theater De Blauwe Kei. Harry: “We leven nog altijd in een onzekere tijd. In overleg met de producenten hebben we ervoor gekozen om nu tot en met 1 januari een programma te presenteren. Het programma voor 2021 volgt waarschijnlijk in december.” 40 voorstellingen gingen het afgelopen jaar door Corona niet door. Daarvan is zo’n 90 procent doorgeplaatst naar een andere datum. De bezoekers worden daarvan op de hoogte gebracht.

Verschillende locaties
Door de Coronamaatregelen kan De Blauwe Kei zo’n 175 bezoekers ontvangen in de Grote Zaal. De meeste theatermakers spelen twee voorstellingen per avond. In totaal goed voor maximaal 350 bezoekers. Dat is iets minder dan 60 procent van de volledige bezetting. Een groot voordeel voor het Veghelse theater is natuurlijk de locatie. Harry beaamt dat: “We kunnen makkelijk op- en afschalen. Op de Noordkade zijn zoveel verschillende locaties. Dat maakt het eenvoudiger om te schakelen. Iets wat andere theaters niet of veel minder kunnen. Onze kleine zaal bijvoorbeeld. Daar zouden we nu maar 20 gasten kunnen ontvangen. Die zaal gooien we er  tijdelijk uit. De Podiumzaal biedt meer ruimte en vult dat gat dus onmiddellijk op.” Door de ruimte en verschillende looproutes op de Noordkade hoeven ze de bezoekers niet geforceerd te sturen. “Het moet een fijne avond blijven. We hebben gelukkig gruwelijk veel ruimte en daardoor kunnen we een comfortabel theaterbezoek garanderen.”


Publiek geniet van Coronaproof theater in de Koekbouw.

Daarnaast is het voor de artiesten ook anders. Harry legt uit: “Het is lastiger om interactie te krijgen met het publiek. Het speelt anders, maar het kan wel zo hebben meerdere try-outs uitgewezen. De artiesten staan voor een extra opgave."


De tips van Harry:


Harry Vermeulen is trots op de programmering: 'Dat hebben we met z'n allen toch maar voor elkaar gekregen.'

  • Een leven samen.
    Harry: ‘Een kleine musical over een stel op leeftijd. Het gaat over de ups and downs in het leven. Ga daarheen.”

  • Nashville@Noordkade.
    Harry: “Vorig jaar is dit principe gelanceerd als pilot. Het viel zo in de smaak dat we er meer doorgaan. Nashville@Noordkade is Americana en Country in een kleine setting.

  • Sven Ratzke in Koekbouw.
    Harry: “Dit is zo goed. Sven zingt in een intieme setting nummers van David Bowie. Kippenvel.

  • Annick Boer.
    Harry: “Annick is knettergek en heeft een geweldige stem. Het is cabaret met veel zang.”

Het theaterprogramma
Nieuw komend seizoen is het actuele programma Liefde & Troost, een speciaal voor Theater De Blauwe Kei samengestelde talkshow, gepresenteerd door tv-presentator Hella van der Wijst, waarin op een liefdevolle manier wordt gesproken over verlies. Hella zoomt samen met een hoofdgast in op de kracht van troost bij verlies van gezondheid, werk of een dierbare. Onder andere de burgemeester van Meierijstad Kees van Rooij schuift aan.
Ook nieuw is de theatrale voetbaltalkshow Op De Stip, speciaal voor alle mensen die nu het live voetbal moeten missen. Het programma, dat komende maanden twee keer te zien is, zit vol nostalgie, onthullingen, scherpe interviews, originele columns, humor en muziek voor de voetbalsupporter. De presentatie is in handen van Eddy van der Ley, onder andere Erwin Koeman en Björn van der Doelen zijn te gast.


Harry Vermeulen is directeur van theater De Blauwe Kei en Hella van der Wijst is de presentatrice van het speciaal voor De Blauwe Kei ontwikkelde Liefde & Troost.

Koekbouw
Het succesvolle Comedy Café Noordkade is komend seizoen weer te zien. Dit keer in clubsetting op het podium van de Grote Zaal. Ook Nashville@Noordkade en Goedemorgen Noordkade!, een ontspannen zondagochtendconcert in de Malerij, zijn komend seizoen terug.

Naast de Malerij wordt er nog meer gebruik gemaakt van de mooie en bijzondere ruimtes die de Noordkade biedt. Zo zijn de dansformatie 155 en Sven Ratzke (met een Bowie tribute) te zien in de Koekbouw. De Podiumzaal wordt onder andere ingezet voor cabaret- en jeugdvoorstellingen.


Sven Ratzke is met een Bowie tribute te zien in de Koekbouw. 

Natuurlijk zijn er ook tientallen voorstellingen te zien in de Grote Zaal. Er komen heel wat grote cabaretnamen naar Veghel, waaronder Youp van ’t Hek, Christel de Laat, Rob Scheepers, Sanne Wallis de Vries en Veldhuis & Kemper. Daarnaast is er, onder andere met Cabarestafette, ook plaats voor opkomend cabarettalent.


De tips van directie-assistent Elke Swinkels:

  • Sadettin K & Het Nationale Theater.
    Elke: “Het leven van een migrantenkind aan de hand van 254 gebeurtenissen. Ik ging naar buiten met trainen in mijn ogen. Net als vrijwel iedereen overigens.

  • Wouter de Jong.
    Elke: “Een avondje nadenken. Een sportschool voor de geest.”

  • Cabaretestafette.
    Elke: “Misschien een beetje flauw, want dit keert jaarlijks terug. Maar het blijft geweldig. Ik verheug me er ieder jaar weer op.”

  • Het Zuidelijk Toneel en Berlin.
    Elke: “Een Brabants gezelschap met een toffe voorstelling. Wat is er echt en wat is er nep? Daar laat ik het bij.”

Liefhebbers van muziek komen volop aan hun trekken. Er zijn bijzondere concerten van Ellen ten Damme, Jack Poels, Dennis van Aarssen, Remy van Kesteren en Fuse. De succesvolle hiphopformatie Postmen komt ook naar Veghel.

De Noordkade is natuurlijk dé locatie voor ‘foodie’ voorstellingen. Daarom kunnen bezoekers komend seizoen genieten van de kerstvoorstelling van Rudolph van Veen. Ook Wim Daniëls gaat koken, maar hij doet dat met taal. Naast Rudolph’s kerstvoorstelling, biedt De Blauwe Kei ‘kerstspecials’ van de 3JS en Lisa Lois. Ook het succesvolle dansgezelschap Scapino is in de kerstperiode te zien.

Te jong voor theater? Dat bestaat niet. In De Blauwe Kei kun je als baby al je eerste voorstelling bezoeken. Daarnaast komen onder andere de kinderhelden Peppa Pig en Buurman & Buurman naar Veghel. Vreemde Eend laat kinderen kennis maken met dans en in De Grote Waaromshow krijg je antwoord op ál je waarom-vragen.


Guido Weijers komt naar De Blauwe Kei. Hij staat tevens op de cover van het magazine.

Theater De Blauwe Kei zet de succesvolle samenwerking met Spectrum Podium in Schijndel voort. Daar zijn onder andere Ed Struijlaart, Bas Birker en een ode aan Charles Aznavour te zien.
Ook komend seizoen biedt De Blauwe Kei de serie Op De Huid aan, voor iedereen die zich op theatergebied wil laten verrassen en graag kiest voor het onbekende.

Het volledige programma is hier te vinden. De verkoop is onderverdeeld in twee periodes:
- Vrienden: 25 augustus 17.00 uur - 27 augustus 17.00 uur.
- Losse verkoop: vanaf 27 augustus 17.00 uur.

Harry Vermeulen is trots op de programmering: 'Dat hebben we met z'n allen toch maar voor elkaar gekregen.'
Afbeelding
Scapino Ballet. Rotterdam..
Sushilla Kouwen
Nederland, Amsterdam.2020
Youp van ’t Hek, Carré, ‘Met de kennis van nu’
Foto: Bob Bronshoff
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant