Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
Foto:
Column Hans van der Wijst

Warme stof bad

  •   keer gelezen

Onze ‘blijfvakantie’ leverde in mijn geval bergen schrijfstof op. Méér dan voldoende stof tot nadenken. Moest er wel met de stofkam door om een en ander in dit 400-woorden-verhaaltje te krijgen…

Zo viel/valt mij tijdens talloze wandelingen en fietsritjes op dat grijs de overheersende erf- en tuinkleur in Meierijstad geworden is. Let er maar eens op! Het stikt van de ‘onderhoudsvriendelijke’ plaveisels van grijze stenen of hele tuinen vol grijze split. Gevolg van ontbrekend groengevoel in de grijze massa’s van veel huiseigenaren. Aandachtspuntje voor de hoveniersschool!

Las dat thuiswerken een blijvertje gaat worden. Veel kantoorruimte wordt overbodig. Fietste langs Vanderlande, aanschouwde hun enorme kantoornieuwbouw en dacht…oei-oei!… Misschien dat ze met Hobij of andere uitzendbureaus nog om tafel kunnen om te kijken of daar arbeidsmigrant-technisch een mouw aan te passen is. Dorshout zou het toejuichen.

Dat het silohotel er zou komen bovenop de silo’s aan de Noordkade in Veghel, daar was ik van overtuigd. En nu een aantal omwonenden hun grootste bezwaren aan het intrekken is lijkt Stefan van de Ven helemaal te kunnen ‘doorbutsen’. Er schíjnt wat geregeld te worden met parkeerruimte. De ondernemende voer-specialist Fransen Gerrits, in het bezit van een heuse geurcirkel, schíjnt niet belemmerd te worden in zijn bedrijfsvoering omdat de verse hotellucht laag bij de grond wordt ingevlogen. Én…er schíjnen ondoorzichtige balustrades rondom de hotelkamers te komen, zodat naar beneden kijken in de omliggende tuinen niet mogelijk is. Bovendien kunnen de hotelgasten niet via de balkons naar buiten. Nu speel ik even advocaat van de duivel: 1. Waar dienen die balkons dán voor, behalve als mogelijke vluchtroute? 2. Wat is de charme van een hotel op 35 meter hoogte als je niet op het balkon mag en je tegen ondoorzichtige balustrades aan zit te kijken vanuit je luxe zithoek? De hele dag gaan stáán voor wat uitzicht?

Ben erg benieuwd naar de slimheid van allerlei straatverlichting die de komende tien jaar in onze gemeente wordt geïnstalleerd. Alle circa 21.000 openbare verlichtingspunten worden gaandeweg vervangen door led-verlichting. Het zou onder meer gaan om lantaarnpalen die elektrische auto’s kunnen opladen. Ze meten gladheid, fijnstof of parkeergedrag en kunnen meteen opstootjes of vuurwerk waarnemen en doorgeven aan de politie. 

“U ontvangt een bekeuring wegens lichamelijk geweld jegens plaatsgenoot Van P.!’ “Hoe witte gij dè?” “Lantaarnpaal 38 G…onomstotelijk bewijs in beeld en geluid! U sloeg hard!’…’Zucht’…

Wat een warme zomer. Wat een warm bad. Een warme stof bad…

Meer berichten