Het quizteam maakte op dinsdag 1 september de moeilijke, definitieve beslissing.
Het quizteam maakte op dinsdag 1 september de moeilijke, definitieve beslissing.

De Veghelse quiz is afgelast: 'Het gaat gewoon niet'

Algemeen 1.787 keer gelezen

VEGHEL | De coronacrisis gooit nog meer roet in het eten: de jaarlijkse Veghelse quiz die op 11 december plaats zou vinden, gaat niet door. Het is een weloverwogen, maar erg pijnlijke beslissing geweest van het quizteam van bibliotheek Veghel, maar wel de juiste. "We kunnen dit jaar de quiz niet organiseren zoals we het graag willen", aldus Natasja de Groot namens de organisatie.

Wij spraken in juni al met Natasja over de Veghelse Quiz. Toen was de organisatie zeer hoopvol over de haalbaarheid van het gezellige evenement in aangepaste vorm. Wat is er dan veranderd? De aanleiding voor de beslissing is de persconferentie van 18 augustus geweest. Hierin gaf premier Rutte het dringende advies om maximaal zes gasten in de privésfeer te ontvangen. Natasja: "Dit advies is volledig tegenstrijdig met hoe wij de quiz graag zien. Het doel van de quiz is mensen verbinden. Wij willen graag dat mensen ontmoeten, samenkomen en met elkaar in gesprek gaan en wij stimuleren het dan ook altijd om met grote groepen deel te nemen. Als bibliotheek hebben wij de verantwoordelijkheid om het advies van de overheid te volgen. Het gaat dus gewoon niet."

'Verschrikkelijk'
Natasja heeft het er zichtbaar moeilijk mee en blijft zichzelf eraan herinneren dat er meer argumenten tegen de quiz zijn dan voor. "Ik heb er niet van geslapen. Wij organiseren de quiz er extra bij en dat doen wij elk jaar met veel plezier voor het plezier van de mensen. Het is kei leuk. Daarom is het zo verschrikkelijk dat we deze keuze hebben moeten maken, maar de quiz zou de quiz niet zijn."

Groepen van zes?
Uiteraard heeft het quizteam de mogelijkheden van teams van maximaal zes personen besproken, maar dit vinden zij niet haalbaar. "Deelnemers zoeken altijd een eigen plekje om de quizvragen te beantwoorden. Dat kan bij iemand thuis zijn of in een kroeg. Is een maximum van zes personen überhaupt wel leuk? Er hebben zich al veel grote teams ingeschreven; ook teams van zo'n 25 personen. Dit stroopt gewoonweg niet met waar de bibliotheek voor staat. Het kan niet. Dat is heel vervelend."
Bovendien brengt de anderhalve meter regel andere moeilijkheden met zich mee. De boekjes ophalen en wegbrengen gebeurt normaal gesproken gelijktijdig in de bibliotheek. Dat gaat nu niet. Ook heeft de quiz veel leuke buitenopdrachten; samen in de rij om een pilsje te proeven of overal even binnenwandelen. Afstand houden is daarbij moeilijk. Het afsluitende feestje kan ook niet plaatsvinden.

Uitstellen?
"We hebben er nog wel over nagedacht om het uit te stellen, maar naar wanneer dan? We kunnen niet in de toekomst kijken, maar de anderhalve meter regel zal nog wel even blijven", aldus Natasja. 10 december 2021 is de nieuwe datum. En dat belooft een extra leuke editie te worden. Niet alleen zullen de plannen van dit jaar meegenomen worden naar volgend jaar, maar er is ook veel tijd om met nog meer leuks te komen. "De titelverdediger Les Quizerables heeft geluk: zij mogen nog een jaar de eer van de winst dragen. Maar, in 2021 zal de competitie wel nóg groter zijn!"

Informatie
Inschrijven voor 10 december 2021 kan via www.bibliotheekveghel.nl. Had jij je al ingeschreven voor de Veghelse quiz? Jouw deelname wordt gewoon meegenomen naar volgend jaar, tenzij anders aangegeven.

Dit jaar digitaal
Het quizteam gaat niet stil zitten. Voor 11 december van dit jaar willen zij nog wel iets leuks organiseren, maar dan digitaal. Dat zal waarschijnlijk een kleinere quiz worden met breinkrakers. "Je hoort hier later meer over. Wij gaan er even goed over nadenken, maar het gaat zeker leuk worden."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant