Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
De laatste Verbakelwinkel aan het Bolkenplein gaat verdwijnen.
De laatste Verbakelwinkel aan het Bolkenplein gaat verdwijnen.

Tabaksspeciaalzaak Verbakel stopt: 'Er is meer in het leven dan werken'

  •   keer gelezen

VEGHEL | De naam Verbakel is erg bekend in Veghel. Er was een tijd dat er wel vier Verbakel winkels naast elkaar aan het Bolkenplein gevestigd waren. Daar is nu enkel de tabaksspeciaalzaak van over, maar niet voor lang. Na bijna 100 jaar stopt tabaksspeciaalzaak Verbakel per 1 januari 2021. “Ik heb het altijd met veel plezier gedaan, maar er is meer in het leven dan werken”, zegt de 71-jarige eigenaar Peter Verbakel. 

Ruim voor de oorlog is de opa van Peter aan de andere kant van het Bolkenplein Veghel begonnen met de eerste Verbakel winkel voor rookartikelen. Deze is uiteindelijk overgenomen door Peters vader en moeder. Naast de sigarenwinkel had Peters moeder een cafetaria. Na haar overlijden is deze overgenomen door de broer van Peter. “Er is een tijd geweest dat er vier Verbakel winkels naast elkaar zaten”, vertelt Peter. “Ik had een winkel met bij-artikelen, daarnaast hadden mijn ouders de rookartikelen, dan de cafetaria van mijn broer en mijn oom had een kapsalon.” De sigarenwinkel en de bij-artikelen zijn uiteindelijk één winkel geworden. Deze is nog tot het einde van dit jaar te bezoeken.

Verkoop lukt niet
Peter heeft dan ook ruim 45 jaar in de tabaksspeciaalzaak gewerkt en al 12 jaar woont hij boven de winkel. “Ik heb altijd boven gewoond. Eerst bij mijn ouders en daarna met mijn vrouw. Het is ook wel eens tijd voor een woning aan de begane grond.” Die woning laat echter nog even op zich wachten. Peter heeft al zes jaar geprobeerd om tabaksspeciaalzaak Verbakel te verkopen in de hoop Verbakel te behouden, maar tevergeefs. Hoewel de winkel sluit, blijven Peter en Brigit zolang het pand niet verkocht is er nog wel in wonen.

Verdiend
Waarom dan juist nu, na 6 jaar in de verkoop, de beslissing om te sluiten? “Per 1 januari moeten alle rookartikelen achter schermen worden geplaatst. Die verbouwing wordt ons net even te veel”, legt Peter uit. Bovendien heeft hij zijn pension dik verdiend. Voor corona werkte hij een kleine 70 uur per week. Nu dat de winkel iets later open gaat, is dat 65 uur per week. “Ik wil niet van werk rechtstreeks door naar de rollator.”

Geen opvolger
Peter en Brigit hebben vier kinderen, maar zij zijn allemaal hun eigen pad opgegaan. Brigit: “Ik vind het helemaal niet erg dat zij de winkel niet willen overnemen. Een eigen bedrijf is veel werk. Ze moeten gewoon lekker voor een baas werken, dat is veel makkelijker. Onze kleinkinderen zullen de winkel wel heel erg missen. Zij vinden het altijd leuk om mee achter de toonbank te staan.”

Uitverkoop
Ook de sigarenliefhebber zal Verbakel erg gaan missen. “Wij zijn de enige sigarenspecialist in Veghel en kunnen speciale aanvragen altijd bestellen. De sigarenliefhebbers zullen in 2021 verder weg hun sigaren moeten gaan halen. Maar, we hebben ook van sommige klanten gehoord dat ze dan maar stoppen met roken”, lacht Peter. In de tussentijd is Verbakel vast begonnen met een uitverkoop. De wenskaarten zijn nu drie halen twee betalen en de rokersbenodigdheden zijn halve prijs.

Tijd om te genieten
Zelf verwachten Peter en Brigit dat ze even zullen wennen in januari, maar ze kijken er vooral naar uit. “We zien wel wat we gaan doen. Misschien een keer vaker een dagje weg en vooral genieten van de kleinkinderen”, aldus Brigit. Peter vermaakt zich ook als lid van Wijkvereniging De Zeven Eiken. Zo schrijft hij zelf het verenigingsblad Eikenblad en zijn er regelmatig kaartavonden. Voor deze hobby’s zal hij meer tijd hebben.

Bedankt
“Wij willen onze klanten bedanken voor de jarenlange fijne samenwerking. Het is fijn dat jullie ons zo trouw zijn gebleven”, sluit Peter af.

Meer berichten