Column Hans van der Wijst

Gebubbel

  •   keer gelezen

Betekenis 'bubbel'. (de; m; meervoud: bubbels). 1: opborrelende lucht- of gasbel in een vloeistof: in een bubbel leven weinig of geen contact met de buitenwereld of met andersdenkenden hebben, erg op zichzelf zijn. 2: (economie) zeepbel.

Je kunt geen krant open slaan, geen nieuwsprogramma beluisteren of bekijken, of het woord ‘bubbel’ is prominent aanwezig. Heerlijk woordje! Bubbelt zo lekker in je mond. Met name wanneer je de wangen wat kikkerachtig bolt en vervolgens de lucht met een stootje laat ontsnappen. Kleindochter schatert het uit wanneer het “bubbel…bubbel…bubbel” over mijn lippen rolt. Helemaal als het effect versterkt wordt met wat ‘getrommel’ van wijs- en middelvinger op die getuite monddelen.

Tot een half jaar geleden had bubbel een louter positieve betekenis. Vond ik. 

Van bubbel-gum tot bubbeltjesdrank tot bubbelen in een bad (zowel mechanisch als fysiek), het was/is in bíjna alle opzichten ontspannend te noemen. Covid-19 heeft daar drastisch verandering in gebracht. Voorheen zaten we in één immer turbulente, enerverende, uitdagende bubbel. Vaak gezellig ook. Corona heeft ‘m geniepig doorgeprikt. Gevolg: talloze sub-bubbels. Vergelijk het bubbel-technisch maar met één knetterende scheet die vervangen wordt door een verzameling pruttelende darmoprispingen. Zorgt de eerste vaak voor opluchting, die laatste groep zit in de weg, irriteert én…stinkt vaak ’t ergste…

Ineens blijken we met z’n allen in allerlei verschillende bubbels te zitten. Soms kan het medisch gezien niet anders, maar verder. Belooft weinig goeds. Zelfs wannéér er een vaccin is. Wie boven bij 1 kijkt leest:‘in een bubbel leven, weinig of geen contact met de buitenwereld of met andersdenkenden hebben, erg op zichzelf zijn’. Dat soort bubbels waren al (aan het) ontstaan in onze steeds verder polariserende maatschappij.

Ook in Meierijstad stikt het van de bubbels. Vele hebben het zwaar. Niet altijd de meest voor de hand liggende. Denk aan de kermisbubbel. Die wil in Veghel toch wat gaan bubbelen. Verstandig? Neem vervolgens de sinterklaasbubbels in de diverse kernen: Wél of géén intochten dit jaar? Een jaartje overslaan? Een digitale intocht? Wat dan te doen met de kleur van de pieten? Op z’n Eindhovens? Hoe zwart-wit is hun bubbeldenken? Akwasi-wij-zij? Krijgt deze columnist nu weer een uitgebreid schrijven van de Veghelse sint? De Meierijstadse carnavalsbubbels zijn vooral druk met schrappen. Een baaljaar! Maar misschien moeten ze, juist nu, drastisch nadenken over de overlevingskansen van carnaval op langere termijn. Zoals veel bubbels nu de kans moeten grijpen hun toekomstbestendigheid goed te onderzoeken. Laat het borrelen!...

Meer berichten