TOP Oss - Helmond Sport. (Foto: Hans van der Poel)
TOP Oss - Helmond Sport. (Foto: Hans van der Poel)
analyse

TOP Oss heeft spelers met potentie, alleen voorin weinig kwaliteit

Voetbal 311 keer gelezen

Het was nog niet zo lang geleden de wens van TOP Oss om de beste amateurvoetballers uit de regio naar het Frans Heesen Stadion te halen. Ook werd ooit uitgesproken meerdere lokale jongens de kans te geven. Wie nu in 2020 naar de selectie kijkt, ziet echter geen van beide. De nieuwe spelers vielen veelal buiten de boot bij hun vroegere club en hopen zich in Oss in de kijker te spelen. Een analyse van de huidige selectie.

TOP Oss heeft in het verleden vaak goede doelmannen gehad. Van Raymond Koopman, Wilko de Vogt en Guido Budziak tot Xavier Mous en Nick Olij. Dit seizoen leken Ronald Koeman JR. en nieuweling Jordy Rondeel de strijd onder de lat aan te gaan. Mede dankzij de blessure bij de zoon van de FC Barcelona-trainer kreeg de van De Graafschap overgekomen Rondeel een basisplaats. Totdat vlak voor het begin van de competitie reservedoelman Bo Geens van Lierse Kempenzonen werd aangetrokken. Direct kreeg de Belg een basisplaats. Het wordt wel interessant als Koeman straks weer fit is. Wie gaat er dan keepen?

Verdediging
Achterin is het puzzelen voor trainer Klaas Wels. Aanvoerder Rick Stuy van den Herik en Jan Lammers lijken zeker van hun plek. Over Lammers zei Bijvelds dat het in zijn ogen één van de betere centrale verdedigers van de divisie is. De fysiek sterke verdediger maakt een uitstekende indruk. Lorenzo Piqué zou weleens buiten de boot kunnen gaan vallen. In een systeem met vier verdedigers kan hij rechtsback spelen, maar daar liggen niet zijn kwaliteiten. Tegen Roda JC viel Joshua Sanches in en dat deed hij naar behoren. Geen rechtsback, maar wellicht kan hij zich er wel ontwikkelen. Eerste keus is Trevor David, maar hij was tegen Roda JC geblesseerd. Linksachter startte Wels met Niels Fleuren. Altijd keihard werkend en een zeer ervaren speler, maar geen speler die het team beter maakt.

Middenveld
Tegen Roda JC startte Ruben Roosken vanaf het middenveld. Met zijn snelheid en loopvermogen zou dat een ideale kandidaat voor de linksbackpositie zijn. Onomstreden is Lion Kaak. De controleur speelt een belangrijke rol op het middenveld en bewaakt de balans. Hij mag nu zelfs de vrije trappen nemen, maar daar kan hij beter vanaf blijven. Philippe Rommens is daar normaal gesproken de man voor, maar hij is geblesseerd. Met Rommens is de beste man aan Osse kant genoemd en hij wordt node gemist. Als hij weer fit, krijgt hij ongetwijfeld een basisplaats. Zijn broer Olivier krijgt tevens veel speeltijd van Wels, maar is ook geblesseerd. De Belg is met zijn vechtersmentaliteit een voorbeeld voor anderen, maar voetballend is het zeker geen hoogvlieger. Een ander zekerheidje op het middenveld onder Wels is Grad Damen. Een technisch goede speler met een aardige trap. Er zijn meer opties op het middenveld, zoals Matthijs van Nispen. Bijvelds voorspelde dat hij weleens een revelatie in de competitie kon gaan worden. Maar na één basisplaats tegen Helmond Sport en een slechte wedstrijd van zijn kant, was de voormalig Superboer zijn plek al kwijt.

Voorin
De meeste problemen heeft TOP Oss voorin. Met Dennis van der Heijden staat er wel een uitstekende spits. Een jongen met een neusje voor de goal en die ook niet te beroerd is om veel meters te maken. Daaromheen is het kwalitatief echter matig. Cas Peters krijgt vaak een basisplaats, maar heeft nog geen moment laten zien waarom hij in 2019 werd binnengehaald als aanwinst. Lars Hutten valt ook tegen en is geen schim van de speler die hij een aantal jaar geleden was bij Fortuna Sittard. Giovanni Büttner is wel een jongen met potentie. Erg snel, een gevaarlijke dribbel en iemand die de verdedigers van de tegenpartij een moeilijke wedstrijd kan bezorgen. Helaas voor TOP Oss is ook hij geblesseerd. Met Mateo Aramburu en Kyvon Leidsman zijn er nog een aantal jongens die op de deur kloppen. Vooral Leidsman maakte indruk met zijn invalbeurt in Kerkrade.

Samengevat is er nog een hoop werk aan de winkel in Oss. Een selectie zonder echte uitblinkers, maar wel met een aantal spelers met potentie. Zonder Philippe Rommens en Giovanni Büttner is er echter een hoop creativiteit en snelheid weggevallen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant