Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
De opbouw van de kermis is inmiddels begonnen, links wordt een auto weggesleept.
De opbouw van de kermis is inmiddels begonnen, links wordt een auto weggesleept.

'We kunnen in Veghel een veilige kermis neerzetten'

  •   keer gelezen

VEGHEL | De Veghelse kermis is dit jaar iets anders dan gewend. Naast extra maatregelen in verband met de coronacrisis, is de kermis ook op een nieuwe locatie. Op vrijdag 18 september om 16.00 uur opent Veghel kermis haar poorten op het Stadhuisplein en de parkeerplaats achter het stadhuis van Meierijstad. In totaal zullen ongeveer 36 zaken de kermis aandoen. Op woensdag 23 september om 22.00 uur zal de kermis gesloten worden. "Er waren al voornemens om de Veghelse Kermis te verhuizen en dat was nu noodzakelijk. Het is fijn dat we de mogelijkheid hebben in Veghel om in het centrum te blijven", zegt Mike van den Biggelaar van Stichting Kermissen Veghel. 

Stichting Kermissen Veghel is als organisator verantwoordelijk voor de inrichting en de veiligheid van bezoekers en exploitanten aan de Veghelse kermis. Om de kermis goed te laten verlopen is samen met Gemeente Meierijstad gekeken naar de uitvoering van de kermissen in Schijndel en Sint-Oedenrode. Mike: "In Schijndel en Sint-Oedenrode is gemeente Meierijstad de organisator van de kermissen en deze zijn goed verlopen. In Veghel en zes dorpen is Stichting Kermissen Veghel de organisator en de gemeente de vergunningverlener. We hebben daarom veel overleg gehad met de gemeente en alle verbeterpunten meegenomen. Op die manier kunnen we ook in Veghel een veilige kermis neerzetten, zodat bezoekers en exploitanten een veilig gevoel hebben tijdens het entertainment. We zijn dan ook erg blij met de goede samenwerking met de gemeente."


De kermis staat dit jaar op het Stadhuisplein.

Crowdmanagement
Het protocol van de kermisbranche en de noodverordening is als leidraad gebruikt. Hetgeen heeft geresulteerd dat de volledige kermis omheind gaat worden en dat met een centrale entree gewerkt gaat worden volgens het crowdmanagement principe. Om voldoende ruimte te creëren is samen met de gemeente een terrein gecreëerd waarop de kermis in een ruime opzet geplaatst kan worden. Hierdoor ontstaat er voldoende ruimte rondom de attracties en op de verplichte looproutes. Deze verplichte looproute zorgt voor een constante doorstroming van de bezoekers. "Mocht het te druk worden, dan zal de poort dicht moeten, maar dat verwachten we niet", aldus Mike. "Het plein is zo ruim dat er veel bezoekers binnen kunnen."

Eigen verantwoordelijkheid
Daarnaast voorzien alle exploitanten in de nodige maatregelen bij hun zaak conform het protocol van de kermisbranche. Deze maatregelen zijn in combinatie met het gedrag van de bezoekers voldoende om de kermis coronaproof te kunnen laten verlopen. "De kermis is bedoeld voor mensen die graag komen. Wij zorgen dat je veilig rond kunt lopen, maar er is ook een stukje eigen verantwoordelijkheid om de anderhalve meter te houden. Wij bieden de ruimte, het is aan de mensen om deze ook werkelijk te nemen."

Attracties
De kermis in Veghel bestaat dit jaar uit ongeveer 36 zaken. Voor alle leeftijden is er voldoende vermaak, zijn er volop behendigheidsspelen en is er wat te eten en drinken, met wat gelegenheid om te zitten. Een greep uit het aanbod is: Reis door Toverland (Buggybaan), Babyflug (vliegtuigmolen), Trip (bank), Booster Max, Skyglider (40 meter hoog), Breakdance, Jumper, Churros, Vis, Curly chips, grijpkranen en Pusher.

Samenscholing tegengaan
Rekening houdend met de omstandigheden is besloten om dit jaar geen aanvullend programma voor Veghel kermis te organiseren. Dit wil onder andere zeggen dat er geen vuurwerkshow gehouden gaat worden. "We proberen altijd leuke dingen te organiseren, maar dat veroorzaakt samenscholing en dat is in deze periode niet verantwoord. Het is helaas niet anders. Maar vermaak is er genoeg en voor iedereen, dus wees welkom op Veghel kermis."

Openingstijden Veghel kermis

Vrijdag 18-09
16.00 - 00.00 uur
Zaterdag 19-09
14.00 - 00.00 uur
Zondag 20-09
13.00 - 00.00 uur
Maandag 21-09
15.00 - 23.00 uur
Dinsdag 22-09
15.00 - 23.00 uur
Woensdag 23-09
13.00 - 22.00 uur
Meer berichten