Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
Veghels badmintontalent Amber Derksen in actie (Foto: Randy Berends Photography).
Veghels badmintontalent Amber Derksen in actie (Foto: Randy Berends Photography). (Foto: )

Topbadmintonster Amber Derksen gaat naar Duitsland: 'Een nieuwe uitdaging'

  •   keer gelezen

VEGHEL | De 18-jarige topbadmintonster Amber Derksen is sinds augustus actief bij de Duitse club BC Recklinghausen. Ze verlaat daarmee Roosterse BC, de eredivisieclub in Limburg. Met deze transfer hoopt de Veghelse badmintonster haar horizon te verbreden en te streven naar een nog hoger niveau. Dit omdat het niveau in Duitsland nu eenmaal hoger ligt dan in Nederland, waardoor er meer doorgroei kansen zijn. "Ik wilde graag een nieuwe uitdaging en nieuwe tegenstanders", vertelt Amber. 

Amber was acht jaar oud toen ze voor het eerst in aanraking kwam met badminton. En dat was dankzij het initiatief Sjors Sportief, waarbij de basisschooljeugd de mogelijkheid krijgt om kennis te maken met een bepaalde activiteit. De slogan 'Ontdek je talent!' van Sjors Sportief is hier dan ook erg toepasselijk, want talent heeft Amber zeker. "Via de basisschool ben ik begonnen met badminton. De proeflessen van Sjors Sportief bij Badmintonclub BC'67 Veghel waren me erg goed bevallen. Ik vond het leuk en ben daarom gebleven. Ze wilden graag dat ik meteen competitie zou gaan spelen. Daarvoor kreeg ik snel nog wat extra trainingen en uitleg van de spelregels. Ik ben de Sjors Sportief lessen eigenlijk helemaal niet begonnen met deze bedoeling, maar ik vond het gewoon super leuk", aldus Amber.

Trainingscentra 
In Veghel werd Amber gescout, waarna ze bij de badmintonschool NBBJ (Noord-Brabantse Badminton Jeugdselectie) in Boxtel ging trainen. De NBBJ wil een toonaangevend en innovatief trainingscentrum zijn op het gebied van talent herkenning en ontwikkeling binnen de badmintonsport in de Regio Noord-Brabant. Vanaf haar veertiende traint Amber vier ochtenden in de week bij het Regionaal Trainingscentrum (RTC) in Eindhoven. Trainen op een RTC is de volgende stap, na training op een badmintonschool, om verder te ontwikkelen naar een speler van topniveau.

Eredivisie in Nederland
Bij BC'67 Veghel zat Amber in het eerste team, waar ze kampioen werd. Vervolgens nam ze de keuze om bij Roosterse BC in Limburg te gaan spelen. "Omdat ik alles won, wilde ik graag een nieuwe uitdaging aangaan door een niveau hoger te gaan spelen. Er zijn niet veel eredivisie clubs in Nederland, maar de keuze voor Limburg was snel gemaakt, omdat mijn vader uit Limburg komt."

'Een nieuw plannetje'
Meer uitdaging is ook de reden waarom Amber nu de stap naar Duitsland zet. "Omdat er in Nederland niet veel spelers zijn van een bepaald niveau, krijg je vaak dezelfde tegenstanders. Je weet dan al hoe je tegen hen moet spelen. Het leukste aan badminton vind ik een nieuwe tegenstander waarvoor ik weer een nieuw plannetje moet bedenken om de tegenstander te verslaan. In Duitsland ken ik nog niemand en kan ik dus steeds nieuwe strategieën bedenken en mezelf zo uitdagen." Ieder weekend zal Amber zich richting Duitsland begeven, waar zij dubbel weekenden speelt met haar team.

Een intensieve sport
Helaas is badminton geen populaire sport in Nederland. "Dat is erg jammer", zegt Amber. "Vaak vertellen mensen mij dat zij badmintonnen op de camping, maar dat is niet te vergelijken. Bij de gym op school vinden leerlingen het leuk om te badmintonnen, omdat ze dan niet veel hoeven te doen, maar dat is bij competitief badminton echt heel anders."

Het Zwijsen College
Amber heeft ook zeker nog veel roots in Veghel. Naast dat ze in Veghel woont, zit ze ook in de zesde klas van het VWO van het Zwijsen College. Hier wordt goed met haar meegedacht, zodat ze naar school kan in haar eigen omgeving en tegelijkertijd zo'n twintig uur in de week kan badmintonnen. Ze is in 5 VWO blijven zitten, waardoor ze nu in 6 VWO de helft van de vakken al heeft afgerond en meer tijd heeft voor badminton. "Dat was eigenlijk een geluk bij een ongeluk", lacht ze.
Amber vindt het belangrijk om sport en school gescheiden te houden: "Ik vind het fijn om niet na een training met dezelfde mensen naar de les te moeten, zeker als de training niet helmaal lekker is verlopen. Ik kan mijn training afsluiten en vervolgens met mijn vrienden uit Veghel naar school."

Toekomstperspectief
De badmintonster speelt al veel internationale toernooien en zou graag bij de internationale top horen. "Realistisch gezien is het voor niemand in Nederland haalbaar om naar de Olympische Spelen te gaan, maar dat zou wel heel mooi zijn", aldus Amber. Ook gaat ze nadenken over wat ze wil gaan studeren volgend jaar. In de tussentijd heeft ze een mooi, betaald contract in Duitsland. "Het is met de steun van mijn ouders, mijn sponsoren Badmintonplanet en VICTOR Europe en mijn eigen inzet dat ik al zo ver ben gekomen."

Meer berichten