De tocht gaat van Veghel naar Sint-Oedenrode.
De tocht gaat van Veghel naar Sint-Oedenrode. (Foto: )

Fietstocht IVN langs knotwilgen

  •   keer gelezen

VEGHEL | Natuurvereniging IVN Veghel verzorgt op zondag 20 september een fietstocht vanuit Veghel naar Sint-Oedenrode en terug. Thema is het Brabantse Landschap met vooral aandacht voor enkele landschapselementen zoals de knotwilgen en vlechtheggen die respectievelijk door IVN Veghel en IVN Sint Oedenrode worden onderhouden.

Vroeger werden wilgen geplant langs sloten om de oever in bedwang te houden en om de erfgrens aan te geven. Van de takken werden onder andere manden en bezems gemaakt en ook werden ze gebruikt voor afscheidingen. Bij een oude knotwilg zitten er holtes waar vogels zoals winterkoninkje en een steenuil dankbaar gebruik van maken. Veel hiervan is nog te zien in Ham en Havelt waar IVN de bomen onderhoudt.

Prikkeldraad
Vlechtheggen, heggen gemaakt van levende bomen, werden al door de Romeinen toegepast en hadden de functie van de prikkeldraad afscheidingen van nu. Ook deze oude landschapselementen waren nestplaatsen voor allerlei dieren. Tijdens deze afwisselende tocht langs knotwilgen en vlechtheggen zullen de gidsen uitgebreid ingaan op waarom het belangrijk is om deze oude landschapselementen in ere te houden en hoe dat gebeurt.

Publieksactiviteit
IVN Veghel heeft elke maand wel een publieksactiviteit waarbij men van harte welkom is, deze keer dus een fietstocht van 35 kilometer.
Zondag wordt er vanaf de parkeerplaats op het Stadhuisplein in Veghel vertrokken. De natuurgidsen zijn er om 13.30 uur.
Via Ham, Havelt en Zondveld gaat de route richting Sint-Oedenrode. Na een korte stop bij de Vresselse Hut, waar voor eigen rekening een consumptie kan worden genuttigd, gaan de deelnemers terug via de Koevering en zijn dan rond 16.30 uur weer in Veghel.

Aanmelden
In verband met de Coronarichtlijnen is aanmelding vooraf verplicht. Men kan zich aanmelden tot 18 september. Aanmelden kan via: fam.kalis@home.nl onder vermelding van fietstocht IVN.
De fietstocht is geschikt voor iedereen die 35 kilometer kan fietsen. Er zijn geen kosten aan deelname verbonden.

Meer berichten