Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
Roosvenster: De hand van God met de zeven christelijke deugden (Foto: Henk van der Voort).
Roosvenster: De hand van God met de zeven christelijke deugden (Foto: Henk van der Voort). (Foto: )

De ramen in de Sint Lambertuskerk in Veghel

  •   keer gelezen

VEGHEL | Wie ooit in de Sint Lambertuskerk is geweest, zal daar onder de indruk geraakt zijn van de prachtige, gebrandschilderde ramen. Zeker als de zon door het gekleurde glas schijnt, is de betovering compleet. Al die kleuren, die voorstellingen en symbolen vertellen iets. Een drietal vrijwilligers van Heemkundekring Vehchele heeft zich daar de afgelopen jaren in verdiept om vervolgens de achtergronden van vele afbeeldingen op papier te zetten. Dit resulteerde in een handzaam boekje dat op 12 september in de Sint Lambertuskerk in besloten kring werd gepresenteerd.

Voor de publicatie leverde Henk van der Voort prachtige foto’s aan, Wim van Stiphout stelde met zorg de teksten samen over de religieuze voorstellingen en Gerard van Asperen ondersteunde dit alles met adviezen.

De presentatie
Na een woord van welkom door voorzitter Bernard Vissers van heemkundekring Vehchele, ging Gerard van Asperen in op de voorgeschiedenis van de bouw van de Sint Lambertuskerk en de rol van Pastoor van Miert en architect Pierre Cuypers.

Wim van Stiphout sprak daarna over de rol van pastoor Clercx bij de realisatie van de gebrandschilderde ramen en de betekenis van de ramen als beeldverhalen van Bijbelse gebeurtenissen, die voor zichzelf spraken. In het bijzonder besprak Wim het eerste venster van het thema Rozenkransgebed, met de H. Ferdinandus als patroonheilige van pastoor Clercx en waarin architect Cuypers zichzelf liet vereeuwigen.

Tot slot mocht Henk van der Voort het eerste boekje Coronaproof overdragen aan pastoor Ard Smulders.

De neogotische ramen
De neogotische ramen zijn bijna allemaal ontworpen en gerealiseerd in de periode 1883-1895 door het atelier Stalins & Janssens te Antwerpen. Ze bieden een indrukwekkend en representatief overzicht van de afbeeldingen die eind negentiende eeuw gebruikelijk waren in veel Rooms Katholieke kerken in Noord-Brabant en daarbuiten.

De onderwerpen betreffen de sacramenten van de Rooms Katholieke Kerk, de thema’s van het rozenkransgebed, waarmee vele andere Bijbelse taferelen zijn verweven, de Voorvaderen van Jezus Christus, de Twaalf Apostelen en het Laatste Oordeel. Ook staat in de spitsboogvensters een aantal levens van heiligen afgebeeld. Daarvan zijn er vier speciaal gewijd aan het leven van de H. Lambertus, de patroonheilige van deze kerk.

Het boekje
In de kleine publicatie, uitgegeven door heemkundekring Vehchele, is een selectie van deze ramen opgenomen met zeer mooie foto’s en een uitvoerige beschrijving van de Bijbelse of godsdienstige achtergronden ervan. Daarnaast is van alle gebrandschilderde ramen in deze kerk een korte opsomming van de detailafbeeldingen gemaakt, zodat het boekje ook als een gids te gebruiken is bij bezichtiging van de ramen. Het boekje is te koop bij boekhandel Schellen en UITpunt Veghel voor 8,00 euro. De opbrengst is bestemd voor het restauratiefonds van de kerk.

Meer berichten