Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
Het is nog maar de vraag of deze bomen in de Kolonel Johnsonstraat behouden blijven.
Het is nog maar de vraag of deze bomen in de Kolonel Johnsonstraat behouden blijven.

'Wij hopen dat de bomen behouden kunnen blijven'

  •   keer gelezen

VEGHEL | De schrik zat er afgelopen vrijdag goed in bij verschillende bewoners van de Kolonel Johnsonstraat en de Vondelstraat in Veghel. Er viel een brief op de mat met daarin de mededeling dat de ‘knot-bomen’ tussen de weg en het voetpad verwijderd worden. “Dat viel ons koud op het dak. Inmiddels heb ik een gesprek met de gemeente gevoerd en is de grootste onrust weggenomen, maar of de bomen behouden kunnen blijven? Wij hopen van wel”, aldus Rolf Vonk, woonachtig in de Kolonel Johnsonstraat. 

Totaal verrast was Rolf toen hij de brief van de gemeente las. “Er stond in dat de 37 bomen waar het over gaat, zorgen voor terugkerende problemen met te laaghangende takken en dat de kwaliteit van de bomen matig is. Daardoor is vervangen volgens de gemeente de beste optie. Wij als bewoners kunnen ons echt niet vinden in dat beeld. Bij mijn weten zijn er nooit klachten geweest”, vertelt Rolf. De gemeente zegt dat er wel degelijk ‘ingrijpende maatregelen’ getroffen moeten worden. Ze realiseren zich dat het gaat om een ‘forse ingreep’. Toch denkt Rolf dat de gemeente niet had voorzien dat de mededeling zoveel emoties zou oproepen. “De eerste haagbeuken zijn in 1956 geplant en de anderen in 1962 toen de wijk verder werd aangelegd. De bomen horen echt bij onze wijk. Als je dan hoort dat deze nog dit jaar worden gekapt dan schrik je je een ongeluk. Het gaat om onze leefomgeving en ons levensgenot. De haagbeuken zijn het visitekaartje van de straat. Bovendien hebben we in de Veghelse kern niet zoveel groen meer over.”

‘Dure bomen’
De bomen zijn erg onderhoudsintensief. Rolf vermoedt dat dat meespeelt in het standpunt van de gemeente. “Het zijn dure bomen, maar volgens ons kunnen ze nog jarenlang blijven staan, zeker in de Kolonel Johnsonstraat. In de Vondelstraat hebben de bomen wel wat schade opgelopen door het werkverkeer voor het nieuwbouwproject De Campanula.”


Bewoners in de Kolonel Johnsonstraat en de Vondelstraat maken zich zorgen.

Inmiddels is Rolf in gesprek gegaan met de gemeente Meierijstad. De Veghelaar spreekt van een aangename conversatie: “Er is ons toegezegd dat de aanvraag voor de kapvergunning tijdelijk wordt ingetrokken. Samen is er de wens uitgesproken om een werkgroep op te richten met een vertegenwoordiger van de gemeente, iemand van platform Natuur en Landschap Meierijstad en bewoners van zowel de Kolonel Johnsonstraat en de Vondelstraat in Veghel.” Het kan natuurlijk zijn dat de gemeente voet bij stuk houdt. Rolf knikt: “Ik wil eerst op zoek naar alternatieven in de hoop de bomen te sparen of in ieder geval een groot aantal van de 37 bomen.”


Eerder dit jaar ontstond er al onbegrip in de Dr. Schaepmanlaan en Burgemeester de Kuijperlaan in Veghel. Ook daar zijn een flink aantal bomen gekapt. Dat viel niet in goede aarde bij sommige bewoners.


Nieuwe situatie
In de brief heeft de gemeente het tot slot over een nieuwe situatie. Ze schrijven dat ze kiezen voor een meer gevarieerd bomenbeeld. Een concreet plan is er echter nog niet. “Althans dat heeft de gemeente mij verteld. Ik hoop dat we er met z’n allen uitkomen. Wordt vervolgd”, besluit Rolf.

Meer berichten