Afbeelding

Omwonenden voelen zich niet gehoord door gemeente: 'We staan 1-0 achter'

Algemeen 1.015 keer gelezen

SCHIJNDEL | Gemeente Meierijstad kiest ervoor om in 2050 klimaatneutraal te zijn en heeft daarom vier zoekgebieden in haar gemeente aangewezen voor de mogelijke komst van windmolens. Volgens omwonenden van het weidevogelgebied de Rooise Heide in Schijndel, een van de zoekgebieden, zijn ze nooit officieel geïnformeerd of betrokken bij deze besluitvorming. “Dat heeft nooit plaatsgevonden”, aldus bewoners van de Rooise Heide. Zij voelen zich niet gehoord en bovenal niet betrokken. Daarom willen zij in gesprek met de gemeente en roepen zij dorpsgenoten op om samen met hen de ‘Rooise Heide’ te beschermen.

Begin van dit jaar las een bewoner van de Langstraat in Schijndel per toeval een bericht op internet dat Gemeente Meierijstad de Rooise Heide had aangesteld als zoekgebied voor de komst van windmolens. Dit tot grote schrik van hemzelf en andere omwonenden. Als reactie hierop hebben enkele bewoners begin januari de communicatie met de gemeente Meierijstad op gang proberen te krijgen, maar tevergeefs laten ze teleurgesteld weten. “We hebben het gevoel 1-0 achter te staan. We hebben raadsvergaderingen bijgewoond evenals een beeldvormende avond, waarbij we ons niet gehoord voelden. We kregen het idee dat besluitvorming mogelijk al rond is. Wat stelt burgerparticipatie dan nog voor? Ons vertrouwen in de gemeente is ver achteruitgegaan. We missen de betrokkenheid en deze slechte informatievoorziening gaat ten koste van inwoners in het betreffende gebied. Wat is de Gemeente Meierijstad van plan in de Rooise Heide en waarom gaan zij het gesprek niet met ons aan?", vragen de bewoners zich hardop af.

In gesprek gaan
De inwoners van de Rooise Heide willen maar al te graag in gesprek met raadsleden. “We hebben tal van redenen waarom windmolens niet passen in dit natuurgebied met cultuurhistorische waarde. Dat zouden we graag willen laten horen. Voor ons gevoel verloopt dit alles nu achter gesloten deuren, ‘geheimzinnig’, terwijl wij als betrokkenen ook inspraak willen hebben op dit plan en de invloed ervan op mens, dier en omgeving.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant