Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
Voor de intocht in Veghel doet de schoorsteenpiet definitief zijn intrede, voorzien van roetvegen in zijn gezicht.
Voor de intocht in Veghel doet de schoorsteenpiet definitief zijn intrede, voorzien van roetvegen in zijn gezicht.

INGEZONDEN: 'Zwarte Piet gaat verdwijnen omdat het mensen kwetst'

  •   keer gelezen

INGEZONDEN: Magie van Sint en Zwarte Piet

'De meeste Sinterklaasintochten in Meierijstad zijn afgelast. In verband met Corona. Dat maakt de discussie over zwarte Piet misschien iets minder actueel, maar daarmee is die discussie niet weg. Ik vind Sinterklaas en Zwarte Piet geen politiek onderwerp tenzij de openbare orde in gevaar komt. Dan wordt het wel iets waar we als raadsleden iets van moeten vinden. En nu de intochten er niet komen, lijkt er ook geen veiligheidsrisico te zijn.

Sinterklaas is een magisch feest voor kinderen. Ze geloven in Sinterklaas. Er is een bekend filmpje waarbij een lerares zich in bijzijn van de kinderen verkleedt tot Sinterklaas. De kinderen weten dat Sinterklaas een verklede juffrouw is en toch geloven ze dat hij het echt is. Voor een zwarte-, kleur-, roetveeg- of grijze Piet zal dat niet anders zijn. Kinderen hebben een rotsvast geloof in Sinterklaas en zijn hulpje.

De discussie over Zwarte Piet is een discussie van volwassenen, van mensen die het magische geloof in iets wat niet kan hebben verloren. De discussie gaat over de ruggen van kinderen die het geen snars uitmaakt of Piet zwart, rood, geel of wit is. Het is een discussie die achterhaald is. Zwarte Piet gaat verdwijnen omdat het mensen kwetst. Want kwetsen van de ander kan nooit de bedoeling zijn van een kinderfeest. En de volwassenen kijken om in weemoed naar hun herinnering aan een sprookje en magisch feest. En kinderen geloven gewoon in de magie die zij nu ervaren.

Alle volwassenen moeten Sinterklaas teruggeven aan hun kinderen. Daar hebben die kinderen recht op.'

Marrik van Rozendaal - Fractievoorzitter D66.

Meer berichten