Afbeelding

Bek houden!

Algemeen Column Hans van der Wijst 1.231 keer gelezen

Voor u die denkt dat bovenstaande titel iets te maken heeft met de helaas verdwenen Veghelse boekhandel Bek: die tijd is voorbij. Nee, het gaat om Mark Rutte. Die schoot uit z’n parlementaire slof toen hem wat gevraagd werd over juichende voetbalsupporters in Coronatijd: 'Gewoon je bek houden'. Blijkbaar duidelijk voor de ‘gemiddelde supporter’, maar onverteerbaar voor medelanders met een omslachtiger of zogenaamd netter taalgebruik. Reken maar dat Rutte precíes wist wat zijn woorden teweeg zouden brengen. Dat hij keihard loog door te verklaren dat hij dat anders had moeten verwoorden. Rutte snapt namelijk dondersgoed dat grote groepen landgenoten nog slechts te bereiken zijn via…eh…ferm taalgebruik. Veel sociale media staan er bol van. Bovendien zei hij het ongeveer op hetzelfde moment dat er met ‘#ikdoenietmeermee’ een polariserende actie opgestart werd in Nederland. Zit je als premier niet op te wachten. Vele anderen ook niet trouwens.

Wat mij betreft is ‘#ikdoenietmeermee’ een ikke-ikke-ikke-demonstratie van de bovenste plank. Van lieden die saamhorigheid, empathie en betrokkenheid willen vervangen door egoïsme en luiheid. Types die je graag mee zou willen nemen naar een IC-afdeling met voor hun leven vechtende COVID-patiënten. Maar ja, wie leeft van dagelijkse likes, zoals bijvoorbeeld Famke Louise, Tim Douwsma, Bizzey en Thomas Berge, heeft volgens mij nauwelijks benul van wérkelijk leven. Je mag roepen dat je ergens klaar mee bent, niet wil dat anderen bepalen wat jij wel of niet mag doen. Maar om dan vervolgens groepen mensen tegen elkaar op te zetten terwijl we juist gebaat zijn bij saamhorigheid, is bijna misdadig. En met welk doel? Regels ontwrichten? En wat dan? Zorgen die schreeuwers wél voor oplossingen? Durven wij als overgrote meerderheid dat clubje te corrigeren? Ze te bewegen ermee te stoppen? Of gaan we net als Mark Rutte 'Bek houden' roepen? Waarop zij 'Ge moet zelluf oewen bek houwe jongùh!' schreeuwen en beide kampen vervolgens de nutteloze likes van die reacties tellen.

De overheid, dus ook gemeente Meierijstad, moet iets met ‘#ikdoenietmeermee’. Duidelijk is dat de actie voortkomt uit ónduidelijkheid. De communicatie van het kabinet is vooral gericht op een goede uitleg van de regels. Ik denk dat de samenleving meer deelgenoot gemaakt moet worden van de strategie. Misschien moeten slachtoffers vaker aan het woord komen om het beláng van allerlei richtlijnen ‘eenvoudig’ te benadrukken. In de tussentijd hoop ik maar dat de gemiddelde Meierijstedeling gewoon méé blijft doen en…opbouwend en positief…z’n bek niet houdt…

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant