Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
William Roulaux en Mike van den Biggelaar spreken van een succesvolle kermis.
William Roulaux en Mike van den Biggelaar spreken van een succesvolle kermis.

'Veghel heeft laten zien dat het organiseren van een kermis in het Coronatijdperk kan'

  •   keer gelezen

VEGHEL | De kermis in Veghel zit er bijna op. Uit angst voor samenscholing is er geen afsluitende vuurwerk- of lichtshow. Voor de Stichting Kermissen Veghel (STGKV) was het organiseren van een Coronaproof kermis uitdagend en spannend. "Ik ben trots op wat we met z’n allen hebben neergezet”, aldus een tevreden voorzitter Mike van den Biggelaar.

Op het Stadhuisplein en op de parkeerplaats van het gemeentehuis staan 36 attracties. Dat is net zoveel als voorgaande kermissen. Voor de organisatie is het een zegen dat ze dit jaar van locatie zijn veranderd. “Een dergelijke kermis hadden we in de Hoogstraat en op de Markt nooit kunnen realiseren. Daar is het te smal om de anderhalve meter te kunnen waarborgen”, legt Mike uit. Op zaterdag en zondag was het gezellig druk. “We kunnen maximaal 2000 personen tegelijk kwijt op de kermis. Op zowel zaterdag als zondag is dat aantal net niet bereikt. Het scheelde niet veel of we hadden het terrein moeten afsluiten.”


Er staan borden en er zijn pijlen op de grond getekend.

Teamwork
Kermisexploitant William Roulaux is het met Mike eens. “Het was inderdaad gezellig druk. Door de looplijnen krijg je weinig opstoppingen waardoor men afstand van elkaar kan houden. Ik heb het gevoel dat de mensen zich echt aan de regels houden.” Het is voor William pas zijn tweede kermis van het jaar. Normaal gesproken had hij er nu al twintig opzitten. “Het is geen gemakkelijke tijd en wanneer alles weer mag? Ik durf het niet te zeggen”, zucht hij. Mede daarom is William blij met Stichting Kermissen Veghel. “Ik wil de organisatie graag complimenteren. Het is goed geregeld. Veghel heeft laten zien dat het organiseren van een kermis in het Coronatijdperk kan.” Mike vult aan: “Het is een kwestie van teamwork. Ik ben trots op feit dat wij dit als vrijwilligersorganisatie voor elkaar hebben gekregen. De gemeente heeft ons uitstekend geholpen en de exploitanten hebben hun verantwoordelijkheid genomen om de anderhalve meter te waarborgen. Veghel mag trots zijn op deze kermis”, vindt hij. Ambities om een kermis als in Uden te organiseren, heeft de stichting niet. “Dat past niet bij Veghel. Bovendien zijn wij allemaal vrijwilligers dus dat is niet te realiseren.” 


William Roulaux en Mike van den Biggelaar spreken van een succesvolle kermis.

Volgende week organiseert STGKV de kermis in Boerdonk. Daarmee gaan er dit jaar maar twee van de zeven kermissen in de kern Veghel door.
Mike hoopt dat de kermis volgend jaar weer terugkeert naar de ‘normale’ vorm. “Het kost meer werk en vooral veel meer geld. Het plaatsen van alle hekken en de beveiliging brengen veel kosten met zich mee.”

Looproutes 
De voorzitter van STGKV zegt dat er vanuit de buurt bij hem weinig klachten zijn binnengekomen. “Een enkele voor geluidsoverlast. We zijn met die bewoner in gesprek om te kijken wat we beter kunnen doen.” Nol van Hest woont in De Bimd en kijkt uit over de kermis. Hij spreekt van een succes. “Het is bijzonder goed gegaan. Mensen houden afstand en volgen de looproutes. Ik vind ook dat de organisatie alles goed heeft aangegeven.”


Nol van Hest woont bijna tegen de kermis aan. 

Volgens Nol is het misschien wel de drukste kermis ooit. “Ik heb zondag om 00.00 uur zitten tellen hoeveel mensen er hier voorbij zijn komen gelopen. Ik heb er 425 geteld.” Tegenover Nols appartement staat de City Hopper. Hij vervolgt: “Die attractie zit 's avonds continu helemaal vol. Ik ben blij dat de kermis weer terug is op het Stadhuisplein. Het brengt sfeer en gezelligheid met zich mee”, vindt Nol.

Escaleren 
Ongeregeldheden waren er vrijwel geen. Alleen op vrijdagavond leek het te escaleren. Mike: “Een paar jongeren dreigden het met elkaar aan de stok te krijgen, maar door adequaat ingrijpen van de beveiligers en de jongerenwerkers liep het af met een sisser”, besluit Mike.


De kermis eindigt woensdag om 22.00 uur.

Meer berichten