Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
<p>De horeca en de (sport)verenigingen kunnen rekening houden met extra controles.&nbsp;</p>

De horeca en de (sport)verenigingen kunnen rekening houden met extra controles. 

Tijd van waarschuwen voorbij: ‘We gaan komend weekend al strenger controleren’

  •   keer gelezen

VEGHEL | Burgemeester Kees van Rooij kondigde donderdagochtend tijdens een speciaal georganiseerde persconferentie aan dat de gemeente meer controles gaat uitvoeren in de horeca en bij sportverenigingen. Wanneer men zich niet aan de Coronaregels houdt volgen er forse boetes en kan de gemeente zelfs overgaan tot sluiting. “Men laat de teugels vieren. Dat is niet de bedoeling”, waarschuwt de burgemeester van Meierijstad. 

De laatste Coronacijfers zijn volgens de burgemeester van Meierijstad verontrustend. “Uit navraag bij de GGD blijkt dat in de week van 9 tot 15 september bij 10 mensen een Corona-besmetting is geconstateerd. Van 16 tot en met 22 september zijn er 59 besmettingen geteld. De meeste besmettingen vinden plaats binnen de groep 19 tot 49 jaar.”

Winter
De gemeente laat weten dat contactonderzoek uitwijst dat een aantal besmettingen plaatsvindt bij feesten die in de horeca zijn gehouden. Daarnaast ziet de gemeente, maar ook KHN, dat er op veel plaatsen, ook bij sportverenigingen, te veel mensen zijn die geen afstand houden. Alhoewel er begrip is voor de situatie in de horeca is het voor de gemeente en KHN onbespreekbaar de regels los te laten. Wethouder Harry van Rooijen vult aan: “We gaan nu de winter in en dat betekent dat men meer binnen gaat zitten. Wij zijn in overleg met de horeca hoe we ze kunnen helpen, maar wel binnen de Coronaregels. We mogen onze ogen niet sluiten en dat gebeurt ook niet. Het wordt een spannende tijd.”


Donderdagochtend was er op het gemeentehuis van Meierijstad een persconferentie.

Politieagent
Tijdens controles zijn er al verschillende waarschuwingen uitgedeeld. “De boa’s en politie hebben vooral geconstateerd dat bezoekers het moeilijk vinden om te blijven zitten. Soms troffen ze zelfs dansende mensen aan. Dat moet afgelopen zijn.” De Koninklijke Horeca Nederland (KHN) regio Meierijstad is het met de burgemeester eens. “Het is voor de horecaondernemer heel moeilijk om constant politieagent te spelen. Maar mensen moeten wel op hun stoel of kruk blijven zitten. Anders gaan de deuren straks overal dicht. Dat wil niemand”, aldus Robert van den Brand, voorzitter Koninklijke Horeca Nederland afdeling Meierijstad.

‘Derde helft’
In de Veghelse horeca gaat het best goed. Tijdens de kermis zijn er controles uitgevoerd, maar dit leidde niet tot boetes. Bij sportverenigingen in Meierijstad gaat het aantoonbaar mis. Tijdens de ‘derde helft’ is van 1.5 meter afstand al gauw geen sprake meer en in de weekenden barstte het feest op verschillende plekken los. De burgemeester zegt dat er wel degelijk is gecontroleerd: “Wij zijn bij verschillende sportclubs langs geweest en troffen geen gekke situaties aan”, aldus Van Rooij. Het lijkt onwaarschijnlijk dat deze controles ook op zondag in de namiddag zijn geweest of wellicht zijn de sportverenigingen waar het niet goed ging overslagen. Van Rooij vervolgt: “Ik kan alleen maar afgaan op wat ik te horen krijg van de politie en de boa’s. Er is wel degelijk gecontroleerd, maar tijdens deze controles is er op dat moment niets geconstateerd.”
De (sport)verenigingen vinden het lastig om de regels te handhaven. Van Rooij heeft begrip voor de situatie. Daarom roept hij samen met de KHN mensen, ondernemers en verenigingen op hun eigen verantwoordelijkheid te pakken. “Het is belangrijk dat men zelf verantwoordelijkheid neemt. Dat is moeilijk, maar het is belangrijk om te zeggen: tot hier en niet verder”, vindt Robert.

‘We gaan optreden’
“We gaan komend weekend al strenger controleren. Er komt meer capaciteit. We gaan het intensiveren. De boetes kunnen oplopen tot 10.000 euro voor ondernemers en ook gasten kunnen op de bon worden geslingerd. Uiteindelijk kunnen we zelfs overgaan tot sluiting.” Wanneer kroegen of sportverenigingen toch in overtreding gaan, hebben ze een probleem. “We gaan optreden. Laat het helder zijn: het is echt de laatste waarschuwing. Die tijd is vanaf nu voorbij. Men mag niet meer verbaasd zijn als er maatregelen volgen. Laten we voorkomen dat we een in situatie belanden die niemand wil”, besluit de burgemeester.

Meer berichten