De bakkers van Bakkerij van Leur hebben het er maar druk mee.
De bakkers van Bakkerij van Leur hebben het er maar druk mee.
WINACTIE

De Veghelse krol is klaar om ‘de wereld te veroveren’

Algemeen 2.832 keer gelezen

VEGHEL | Ze liggen alweer een goede week in de winkels van Bakkerij van Leur, de overheerlijke Veghelse krollen met eigen gebakken speculaas. Het broodje dat in de rest van het land onbekend is, wordt bij Bakkerij Van Leur al tientallen jaren gebakken volgens authentiek recept. In 1938 nam bakkersknecht Jan van Leur de bakkerij over. “Het recept van de krollen is sindsdien niet meer veranderd”, vertelt de huidige eigenaar Jan van Leur, die vernoemd is naar zijn grootvader.

Het bakken van krollen gebeurt niet in een uurtje. “Het broodje wordt op ambachtelijke wijze gebakken, volgens een authentiek recept”, vertelt Jan. Het deeg maakt een vier uur durende tocht door de bakkerij achter de zaak, voordat het in de schappen belandt. Het deeg moet geknoopt worden, rijzen en gaat daarna in de steenoven. Als het afgekoeld is wordt het brood verpakt en vervolgens belanden de krollen in de winkels in de Stationsstraat en op de Noordkade. Deze Veghelse krol is ook te koop bij de Jumbo in de Stationsstraat en de Jumbo Foodmarkt op de Noordkade.
Om ervoor te zorgen dat iedereen in Nederland kan genieten van dit wereldberoemde lekkernij uit Veghel heeft bakkerij van Leur iets leuks bedacht. “We gaan de wereld veroveren”, zegt Jan met een knipoog.

De Veghelse krollen reizen wat af. Jan vervolgt: “Ieder jaar horen wij de leukste verhalen in onze winkels. Oud-Veghelaren die Noord-Brabant hebben verlaten en ieder jaar speciaal naar Veghel rijden voor een krol met speculaas. Inwoners van Veghel die van oorsprong niet uit Veghel komen maar het broodje steeds meer gaan waarderen. Of wanneer Veghelaren op bezoek gaan bij oud-Veghelaren en ze toch wel vriendelijk verzocht worden om een zakje krollen met speculaas mee te nemen. Vaak met het excuus: ‘die kunnen we hier jammer genoeg niet kopen en we missen ze toch wel ieder jaar’. Deze prachtige verhalen horen we graag van jullie. Dit jaar maken we het krollenseizoen daarom extra bijzonder.” Vanaf nu kun je een feestelijk Veghelse krollenpakket opsturen naar een geliefd oud-Veghelaar of misschien wel naar iemand die ze nog niet kent. Ga naar www.veghelsekrollen.nl en verras iemand op afstand met deze Veghelse lekkernij. Er zijn vier verschillende pakketten te bestellen en te verzenden per post of af te halen in een van onze winkels.

Meer informatie is te vinden op: www.veghelsekrollen.nl. Check onze Facebookpagina voor een smaakvolle winactie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant