Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
<p>Burgemeester Van Rooij kondigde afgelopen week aan extra&rsquo;s controles te houden in de horeca en bij sportverenigingen.</p>

Burgemeester Van Rooij kondigde afgelopen week aan extra’s controles te houden in de horeca en bij sportverenigingen.

Burgemeester Van Rooij doet appèl op inwoners: ‘Neem je verantwoordelijkheid!’

  •   keer gelezen

VEGHEL | Het aantal Coronabesmettingen in de gemeente Meierijstad loopt op. Mede daarom heeft burgemeester Kees van Rooij het crisisoverleg weer opgestart. De burgemeester hoopt dat de inwoners van Meierijstad hun verantwoordelijkheid nemen.

De gemeente Meierijstad is tijdens de eerste golf hard geraakt. “Er zijn veel mensen overleden. Met veel verdriet, eenzaamheid en zorgen als gevolg. We lijken weer op zo’n periode af te stevenen. De tweede golf spoelt over ons heen. Alleen niemand wil naar de situatie van toen.”

Verpleeghuizen
Het aantal Coronabesmettingen in Meierijstad lag in augustus nog op 46, inmiddels is dat gestegen tot 143. Regionaal gezien is dat niet opvallend meer of minder dan andere gemeenten. Bovendien is er geen sprake van een Coronahaard. “Vorige week waren er in Schijndel meer besmettingen dan in de rest van de gemeente, maar dat is nu overal ongeveer gelijk. Eerst waren het vooral jongeren (leeftijd 19 tot 29 jaar) die Corona hadden, maar inmiddels zijn er besmettingen onder alle leeftijdscategorieën. In verpleeghuizen zijn er gelukkig nog geen grootschalige Corona-uitbraken geweest.”

Illegale feesten 
De burgemeester roept op om thuis je eigen verantwoordelijkheid te nemen. “Je loopt veel risico als je thuis allemaal mensen uitnodigt. Het advies is om gezelschappen te beperken tot maximaal vier personen, zowel binnen als buiten.” De burgemeester is bang dat mensen illegale feesten gaan organiseren of ergens in een keet gaan drinken. “Het is niet zo dat we mensen willen pesten, het is gewoon nodig om het aantal besmettingen te verminderen. Als er ergens grote illegale feesten zijn dan treden we op. Achter de voordeur controleren is lastig. Daarom roepen we iedereen op zijn verantwoordelijkheid te nemen.”

Controles
Burgemeester Van Rooij kondigde afgelopen week aan extra’s controles te houden in de horeca en bij sportverenigingen. In totaal zijn er 40 locaties bezocht en er werden twee waarschuwingen uitgedeeld. Toch weer waarschuwingen, terwijl de burgemeester onlangs verkondigde dat die tijd toch echt voorbij is. Hij legt uit: “De handicap is dat wij de spelregels moeten volgen en niet zomaar boetes kunnen uitschrijven of tot sluiting kunnen overgaan.” Het viel de burgemeester op dat men alert en voorbereid was. “Het waarschuwen heeft dus wel gewerkt. Vooral bij sportverenigingen was het nu veel beter geregeld. We blijven de komende tijd overigens extra controleren”, verzekert hij.

Veerkracht
Ondanks alle ellende ziet de burgemeester ook goede dingen. “Ik zie heel veel mensen die zich netjes aan de regels houden. Daarnaast ontstaan er talloze initiatieven om elkaar te helpen. De veerkracht en solidariteit binnen de samenleving is groot. Houd vol”, besluit Van Rooij.

Meer berichten