Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
<p>Club Botanica in de Koekbouw op de Noordkade.</p>

Club Botanica in de Koekbouw op de Noordkade.

(Foto: Laura Siliquini.)

Ongeloof op de Noordkade: ‘We kunnen meer mensen ontvangen’

  •   keer gelezen

VEGHEL | Op de Noordkade heerst er onbegrip en teleurstelling over de ‘willekeur’ bij de Coronaontheffingen binnen culturele instellingen. Door de nieuwe Coronamaatregelen van het kabinet mogen er binnen bij bijeenkomsten maximaal dertig man zijn. De Noordkade vroeg een ontheffing aan om meer dan dertig bezoekers te mogen ontvangen, maar Jack Mikkers (voorzitter van de veiligheidsregio Brabant-Noord) wees de aanvraag resoluut af. “Er heerst veel ongeloof bij ons. Wij kunnen meer mensen ontvangen, dat hebben we de afgelopen tijd bewezen”, aldus een teleurgestelde Jack Monde. 

Een aantal instellingen hebben wel ontheffing gekregen. Deze keuze is gemaakt op basis van twee criteria: of de zaal internationaal, nationaal of regionaal van vitaal belang is en of er minstens 100 mensen in kunnen als de Coronamaatregelen in acht worden genomen. 


Volgens Jack voldoet de Noordkade aan deze criteria. “Natuurlijk is er begrip dat er landelijk gezien maatregelen getroffen worden in het kader van de Volksgezondheid. We hadden echter gehoopt op meer compassie, maar de Veiligheidsregio wil geen uitzondering maken. De Noordkade heeft een bovenregionale functie en genoeg ruimte om de maatregelen in acht te nemen. Dus qua dat betreft vinden we de beslissing niet juist.” Jack vertelt dat de afgelopen weken alles goed is verlopen op de Noordkade. “Er is van alles georganiseerd. We hebben bewezen dat het kan. Het is erg frustrerend dat er nu bijna niks door kan gaan, terwijl we weten dat het wél kan. De Noordkade is veilig voor zowel bezoekers als artiesten.”

Vreemd
Een aantal artiesten vindt het vreemd dat er in verschillende regio’s verschillende regels gelden. Over het hele land gezien is er geen duidelijke lijn. Daardoor is de keuze over welke culturele instellingen meer mensen mogen uitvangen uitgelopen op willekeur. Jack: “Dat is vreemd. Waarom mogen theaters in Eindhoven van burgemeester Jorritsma wel meer dan 30 man publiek ontvangen? Terwijl hier alles wordt tegengehouden.”

Agenda
Jack Mikkers hield voet bij stuk en dus zijn er verschillende activiteiten op de Noordkade gecanceld. De muzikale events in de Afzakkerij gaan de komende tijd niet door, ook de spelletjesavond van donderdagavond is van de agenda verdwenen. Club Botanica in de Koekbouw, dat afgelopen weekend een succesvol openingsweekend beleefde, heeft voorlopig alles on hold gezet. De exposities verspreid over de Noordkade gaan wel door. Bezoekers worden gevraagd zich even te melden bij balie.

Rake klappen
De teleurstelling op de Noordkade is groot. Toch laat Jack weten dat de verschillende partijen strijdvaardig zijn. “We gaan met z’n allen op zoek naar nieuwe initiatieven. Er vallen nu financieel gezien rake klappen, dus niks doen is geen optie”, besluit de woordvoerder van de Noordkade.

Meer berichten