Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
<p>Kinderburgemeester Rens en burgemeester Van Rooij.</p>

Kinderburgemeester Rens en burgemeester Van Rooij.

(Foto: )
Column Hans van der Wijst

Zet ‘m op Rens!

  •   keer gelezen

Meierijstad heeft sinds 24 september een heuse kinderburgemeester: Rens Klaasen. Rens wil de stem van alle kinderen uit Meierijstad laten horen, sprak hij gelijk dapper uit. Zodat men in onze gemeente beter komt te weten wat er speelt onder de jeugd. In dit geval de basisschooljeugd neem ik aan, want van de 10-jarige Rens kan immers nog niet verwacht worden dat ie de belangen van pakweg de 13- tot 18-jarigen ook nog eventjes in zijn pakket opneemt. Op een Kinderburgemeestersburnout zit hij natuurlijk niet te wachten. Zal wel in allerlei secundaire arbeidsvoorwaarden beschreven staan, neem ik aan.

De functie kinderburgemeester geldt slechts voor een jaar. Ik zal hier straks mijn enige puntje van kritiek op loslaten. De zoektocht naar toekomstige Renzen is een beetje afgekeken van een gemiddelde carnavalsvereniging. ‘Scouten’ in groep 7 (jeugdraad), waarna ze een jaar later jeugdprins kunnen worden. In dit geval kunnen groep 7-kinderen van de basisscholen in Meierijstad een vlog insturen. Vonnik slim. Kunnen toekomstige Famke Louises er meteen uitgevist worden en gekoppeld worden aan Diederik Gommers-achtige opvoeders. Hebben we daar in de nabije toekomst in Meierijstad geen hinder van. Wat een held is die Gommers trouwens.

De kinderburgemeester zal de handen vol gaan hebben aan het aanwezig mogen zijn bij allerlei ceremoniële aangelegenheden. Ben benieuwd of ze daar voor vrij geroosterd worden. Dat alle groep zeven leerlingen in Meierijstad kunnen zien dat de functie werkelijke ‘waarde’ vertegenwoordigt. En hoe moeten we ons dat meedenken over allerlei uiteenlopende onderwerpen die kinderen aangaan voorstellen? Moet Rens dat denkwerk in z’n vrije tijd doen? Krijgt ie een secretaris (m/v) die al zijn ideeën en bevindingen optekent? Mag ie wat ideetjes spuien tijdens zijn meelopen met ‘grote’ evenknie Kees van Rooij? Wiens grootte trouwens ook nog best een dingetje kan zijn. Kees ís namelijk niet de grootste. Heeft de gemeentelijke promotieafdeling nagedacht over de toegestane lengte van zo’n kinderburgemeester? In groep 8 zitten namelijk steeds vaker jongens en meiden die een kop groter zijn dan Kees van Rooij. Wil je die naast je hebben staan als kinderburgemeester? Zou het wel grappig vinden. Dapper ook.

Dat Rens een uiterst belangrijke doelgroep gaat vertegenwoordigen moge duidelijk zijn. Want…komt ie weer…de jeugd heeft de toekomst! En hier op aansluitend mijn enige puntje van kritiek: Eén jaar is natuurlijk véél te kort! Kan de rol van Rens niet in enigerlei vorm ‘doorlopen’ in het voortgezet onderwijs?

Zet ‘m op Rens!

Meer berichten