Afbeelding
Foto: Picasa

INGEZONDEN: ‘Bomen in Keldonk mogen niet weg!

Algemeen 1.509 keer gelezen

KELDONK | In Keldonk maken ze zich zorgen over het kappen van platanen. Namens meerdere Keldonkse omwonenden stuurden Ben Beks, Karin Koppen en Ger van den Akker de volgende ingezonden brief.

‘Zo’n 16 jaar geleden is het dorpsgezicht van Keldonk flink gewijzigd. De doorgaande weg werd opnieuw bestraat en de meeste essen werden vervangen door platanen. Deze platanen moesten in 60 tot 80 jaar uitgroeien tot grote bomen om zo de doorgaande weg een karakteristiek beeld te geven. Bovendien zouden de bomen ervoor zorgen dat er minder hard door het dorp gereden wordt. Grote bomen met een brede en dichte kroon geven de meeste schaduw en ook door verdamping van water uit de bladeren koelt de lucht af. Fijn tijdens de tegenwoordig steeds vaker voorkomende hele hete zomerse dagen! 

Ook de gemeente ziet het belang van bomen in en schrijft in haar Bomenbeleidsplan: “Bomen zijn de groene steunpilaar in de openbare ruimte en dragen bij aan de leefbaarheid. Simpel gezegd, zonder bomen geen leven. Zo geven bomen onze dorpen, wegen en wijken herkenbaarheid en structuur. Ze dragen bij aan een karakteristiek landschap”.

Wegens “overlast” door wortelopdruk moeten c in Keldonk weg; er ligt een plan om dit najaar nog, 23 van de 34 platanen te gaan kappen. Het kappen van zoveel bomen zal het dorpsgezicht flink aantasten. Wij zijn van mening dat de bomen moeten blijven staan en dat de gemeente, zoals beschreven in het bomenbeleidsplan, elke 3 jaar de eventueel ontstane scheve bestrating herstelt. Dan is er ook geen sprake van overlast! Vindt u dat ook, laat uw stem horen!

Over het plan om de bomen te kappen wordt er door de gemeente op 13 oktober een inloopavond in ’t Span georganiseerd. De gemeente wil graag van de inwoners van Keldonk horen wat zij voor overlast ervaren om zodoende vast te kunnen stellen of er onder de Keldonkse bevolking nog voldoende draagvlak is voor het plan om de bomen te kappen.

Vanuit onze bezorgdheid over de leefbaarheid van ons dorp doen wij een dringende oproep om vooral van deze gelegenheid gebruik te maken om uw mening te laten horen: dinsdagavond 13 oktober van 18.30 uur tot 20.00 uur.

Namens meerdere Keldonkse omwonenden,
Ben Beks, Karin Koppen en Ger van den Akker.’

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant