Wethouder Roozendaal probeert de VR-bril uit, vrijwilliger Marcel kijkt toe.
Wethouder Roozendaal probeert de VR-bril uit, vrijwilliger Marcel kijkt toe.

VR-brillen om kennis over te dragen en onwetendheid weg te nemen

Algemeen 1.534 keer gelezen

VEGHEL | Kennis overdragen en een stukje onwetendheid wegnemen. Dat zijn de twee hoofddoelen van de maandagmiddag gepresenteerde virtual reality (VR) dementiebrillen. Met deze VR-bril kruip je als het ware in het hoofd van iemand met dementie. Bibliotheek Meierijstad stelt de brillen als eerste bibliotheek in Nederland beschikbaar voor mantelzorgers, naasten van mensen met dementie en andere geïnteresseerden. In zowel Schijndel, Sint-Oedenrode als Veghel komt een VR-bril te liggen.

Wanneer je de bril opzet, kom je in een verhaal terecht waarin jezelf de hoofdrol speelt. Je kruipt in de huid van een persoon met beginnende dementie. Je ondervindt waar hij of zij tegenaan loopt en hoe lastig dat is. Het lijken onschuldige problemen, maar vervelend zijn ze absoluut. Zo weet je als hoofdrolspeler niet meer hoe je koffie moet zetten. De stekker in het stopcontact is een essentiële handeling, maar wat als je dat even niet meer weet. Of een koffiepot onder het koffiezetapparaat zetten, dat vergeet de hoofdpersonage en dus loopt alle koffie over het aanrecht.


VR-dementiebril
De Dementiebril bestaat uit een 360 graden simulatiefilm op een Virtual Reality-bril en een onlinecursus (e-learning). De film laat je in de huid van iemand met dementie kruipen. Zo is het mogelijk te ervaren waar mensen met dementie in dagelijkse situaties tegenaan lopen en hoe de omgeving op ze reageert. De bijbehorende e-learning biedt informatie en oefeningen, waardoor de film extra verdieping krijgt. Het doel van de Dementiebril is het begrip voor de dierbare met dementie te vergroten.


'Ontsnapt'
Jolijn van Rossem van de bibliotheek is blij dat de VR-brillen eindelijk gebruikt kunnen worden. “Het is een project van de lange adem geworden. Door Corona duurde het veel langer dan verwacht, maar ik ben trots dat we het samen met alle partijen voor elkaar hebben gekregen. De hobbels zijn overwonnen en samen met de vrijwilligers kunnen we van start”, aldus een dankbare Jolijn.


Wethouder Roozendaal krijgt de VR-bril overhandigd van Jolijn van Rossem. 

Een van die vrijwilligers is Marcel Eijkemans. Onlangs ging hij met pensioen en hij wilde graag vrijwilligerswerk gaan doen. “Ik ben eigenlijk per toeval hier terecht gekomen, al wilde ik wel graag iets met ouderen doen.” Toen er pasgeleden een verwarde vrouw bij hem voor de deur stond, is het balletje gaan rollen. Marcel vervolgt: “Ze was ‘ontsnapt’ uit Joachim & Anna. Na een bezoekje aan de kerk ging ze op zoek naar haar oude huis. Toen ze bij mij aanbelde, wist ze niet meer hoe ze terug naar het Veghelse verzorgingshuis moest. Ik heb haar teruggebracht naar huis. Dat heeft zoveel bij me los gemaakt dat ik graag iets wil betekenen voor ouderen met dementie en hun omgeving."

Compliment
Wethouder Menno Roozendaal was maandag aanwezig bij de officiële presentatie van de VR-brillen. “Een compliment voor de samenwerking. Ik vind het belangrijk dat je je kan inleven en leuk dat het op zo’n innovatieve manier gebeurt.” Na enige opstartproblemen met de VR-bril, stapte de wethouder zo het leven van een dementerende in. “Wanneer mensen naar de bieb komen om de VR-bril te gebruiken, is er altijd een vrijwilliger bij om te helpen”, belooft Jolijn.

Gebruik maken van de VR-bril plus een voor- en nagesprek kan door een reservering te maken via: contactmeierijstad@nobb.nl of 0413-342705.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant