Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
<p>Dr&eacute; den Ouden controleert de voorraad in de &#39;Pietenbakkerij&#39;.</p>

Dré den Ouden controleert de voorraad in de 'Pietenbakkerij'.

Corona of niet? Slaapkamer van Piet en Pietenburo gaan door: ‘Het hoort bij Veghel’

  •   keer gelezen

VEGHEL | Het Coronavirus, de Pietendiscussie en het niet doorgaan van de grote Sinterklaasintocht in de Veghelse haven. Het weerhoudt Dré den Ouden er allemaal niet van om zijn Pietenburo weer op te tuigen. De voorbereidingen in het klooster zijn al weken in volle gang. De locatie in Het Raadhuis komt in verband met Corona te vervallen. “De Slaapkamer van Piet staat dit jaar ook weer op de Markt in Veghel”, aldus Dré. 

In het klooster in de Deken van Miertstraat in Veghel zijn de eerste contouren van het Pietenburo allang zichtbaar. Dré is al jaren de drijvende kracht. Voor de twaalfde keer gaan de deuren van het Pietenburo open. Onvermoeibaar lijkt hij, want ook de Slaapkamer van Piet keert dit jaar gewoon terug. Het wordt het 26ste jaar dat Piet voor Het Raadhuis overnacht. Toch is het een raar jaar, weet ook Dré. “We weten nog niet of particulieren welkom zijn in het Pietenburo. Dat ligt er een beetje aan welke maatregelen op dat moment van kracht zijn. Het zou wel kunnen, want we hebben looproutes en luchtcirculatie.” De scholen zijn in ieder geval welkom. “Onder schooltijd komen de kinderen in groepjes naar het Pietenburo. Kinderen met een beperking en kinderen van de dagopvang komen ook langs. Verder zorgen we dat de prikkelarme kinderen kunnen genieten van het Pietenburo.”

Coronaprotocol
Alles moet Coronaproof zijn en volgens Dré gaat dat lukken. Hij legt uit welke maatregelen er zijn genomen. “Er zijn allemaal verschillende kamertjes ingericht. Zo is er een disco-, tuin-, bioscoop-, inpak- en opa-kamer. Het aantal Pieten ligt iets lager dan andere jaren in verband met de drukte. Wij houden twee meter afstand aan, dan weten we zeker dat het goed komt. Het maken van ranja en popcorn mag dit jaar helaas niet zelf. Dat wordt voor de kinderen gedaan. We hopen dat de kinderen en begeleiders hun verantwoordelijkheid nemen en niet te dicht bij elkaar gaan staan.” Zoals het er nu uitziet, mogen er zes mensen (kinderen en/of begeleiders) per kamer naar binnen.


De discokamer in het Pietenburo.

Samen met zijn collega-vrijwilligers heeft Dré een compleet Coronaprotocol uitgewerkt. Hij pakt het boekwerk erbij. “Hier staat precies in wat wel en niet mag. Dat is voor iedereen fijn. Als je het even niet meer weet, pak je gewoon het protocol erbij.”
Dré heeft niet getwijfeld om een jaartje over te slaan. “Absoluut niet. De Slaapkamer van Piet en het Pietenburo horen bij Veghel. We hebben in het klooster een mooie ruimte waar we het hele jaar gebruik van mogen maken. De tweede locatie in Het Raadhuis komt helaas te vervallen. Dat is Coronatechnisch niet te doen.”

‘Doodsbang’
Zwarte Piet verandert in Veghel langzaam van kleur. Dré vindt het allemaal prima. In zijn Pietenburo zijn straks allerlei pieten te zien. “Er zijn een paar oude, donkere Pieten, een aantal Schoorsteenpieten en er zijn voor het eerst blanke Pieten. Zij willen graag Piet worden. Ik draai de discussie eigenlijk om”, lacht hij. Dan serieus: “Ik vind het een goede zaak dat Zwarte Piet verdwijnt, maar het moet wel geleidelijk gaan. Vroeger toen ik jong was, toen was iedereen doodsbang voor Zwarte Piet. Dat kan niet de bedoeling zijn. Het maakt de kinderen echt niks uit hoe Piet eruitziet, maar ik hoop niet dat er allerlei demonstraties komen. Die onrust hoort niet thuis op een kinderfeest. Ik vind dat zielig voor de kinderen.”
Met zowel de voorstanders als de tegenstanders van Zwarte Piet zou Dré graag een keer in discussie gaan. “Ik heb daar wel een vrije dag voor over. De geest is uit de fles en dat kan niet de bedoeling zijn. Ik heb begrip voor beide standpunten, maar we moeten hier toch samen uit kunnen komen?”, vraagt hij zich hardop af.

Inbraak
Vorig jaar werd Dré opgeschrikt door een inbraak in de loods waar hij samen met zijn team alle spullen had opgeslagen. Draadloze microfoons, omvormers, verlichting, audioapparatuur en elektronisch gereedschap werden gestolen. Een jaar later heeft Dré meer spullen dan ooit. Hij glimt van oor tot oor: “Het Pietenburo en de Slaapkamer van Piet worden breed gedragen. We hebben ontzettend veel hulp en apparatuur gekregen. Ik ben zelfs spullen in Volendam wezen halen”, besluit hij. 

Meer berichten