Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
<p>Varkenshouders Marcel- en Miriam Berkvens uit Mariahout openden op 1 oktober hun winkel Oijnk aan de Kalverstraat.</p>

Varkenshouders Marcel- en Miriam Berkvens uit Mariahout openden op 1 oktober hun winkel Oijnk aan de Kalverstraat.

Demonstratie tegen varkenswinkel in Veghel: ‘Verborgen tirannie en leed laten zien’

  •   keer gelezen

VEGHEL | Direct Action Everywhere gaat op zaterdag 24 oktober demonstreren voor de varkenswinkel Ojink in het Veghelse centrum. “De actievoerders gaan met beeldschermen de verborgen tirannie en het leed laten zien aan winkeliers en bezoekers van het centrum”, laat de actiegroep weten. Naar verwachting komen er twintig demonstranten naar de Kalverstraat.

Zo’n twintig actievoerders verzamelen zich zaterdag 24 oktober in Veghel om hun ongenoegen te tonen over de komst van Ojink. De winkel in het Veghelse centrum wil ‘met consumenten praten over varkens en hen laten proeven van het beste dat het varken mensen te bieden heeft’. 


Direct Action Everywhere is onlangs wezen kijken. “De grote winkel die schaars gevuld is, sprankelt van de subsidies en laat niks zien van de dieren die ervoor worden misbruikt en gedood”, vinden ze. Volgens de demonstranten neemt de normalisering van Carnisme niet tot nauwelijks af. Ze vervolgen: “Ojink maakt gebruik van de miljoenen varkens die in Nederland worden gefokt en gedood, Hun hulpeloze jonge lichamen worden na het slachten in talloze delen gesneden en vermalen tot een enorme hoeveelheid onnodige producten. Deze winkel presenteert met trots alle producten die worden gefabriceerd met onderdelen van deze varkens.”

Vredig protest
De actiegroep wil graag ‘de stem van de dieren zijn die dagelijks worden gedood in Nederland’. “Wij komen met banners, beeldschermen en borden naar Veghel. We zijn natuurlijk te allen tijde vredig, Dat is immers de reden van protest: een gebrek aan vrede”, meldt de actiegroep. Direct Action Everywhere laat weten rekening te houden met de laatste Coronamaatregelen. De demonstratie staat gepland tussen 12.00 uur en 15.00 uur.

Gevaar
De gemeente Meierijstad is op de hoogte van het protest. Direct Action Everywhere heeft de gemeente ingelicht dat ze naar Veghel komen. De actiegroep hoopt dat wanneer er tegendemonstraties komen dat de gemeente en de politie ‘uitgebreid optreedt tegen het gevaar in dat geval’.

Meer berichten