Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
<p>Feest in de tent op de Markt tijdens KuusseMontag, iets wat we in 2021 niet gaan terugzien.</p>

Feest in de tent op de Markt tijdens KuusseMontag, iets wat we in 2021 niet gaan terugzien.

Komt er een alternatieve viering van carnaval? ‘Het wordt sowieso geen normale carnaval’

  •   keer gelezen

VEGHEL | Terwijl grote steden als Eindhoven en Tilburg vrijwel alles rondom Carnaval hebben gecanceld, koestert men in Veghel nog een sprankje hoop. Het wordt sowieso geen ‘gewone’ carnaval, maar de Kuussegatters wil de stekker er nog niet volledig uittrekken. “Maar een grote carnavalstent op de Markt komt er niet. In november beslissen we of en hoe we verder gaan”, aldus Han Versantvoort, voorzitter van de Veghelse carnavalsvereniging.

Het Coronavirus laait de laatste weken weer op met alle gevolgen en maatregelen van dien. Langzaam maar zeker kruipen we naar het einde van 2020 toe. Carnaval begint volgend jaar op zaterdag 13 februari, maar of dat doorgaat is nog maar zeer de vraag. “Wij hebben nu tot en met december alle carnavalsactiviteiten afgeblazen. Halverwege november volgen er gesprekken met de andere carnavalsverenigingen uit Meierijstad en de gemeente. We gaan dan samen kijken wat er wel en niet kan, maar ik ben bang vooral naar wat er allemaal niet kan”, zucht Han. 

Prins Robert d’n Twidde, Adjudant Marc en Adjudant Patrick zwaaien ook in 2021 de scepter.

Een grote tent op de Markt vol met hossende, feestende en ietwat beschonken mensen. Het gaat niet gebeuren. “Dat zou dan een zitfeest moeten worden, maar dat gaat hem natuurlijk niet worden. Bovendien is het niet het juiste signaal. Ook wij als de Kuussegatters moeten onze verantwoordelijkheid nemen”, vindt Han.

Worstelen
Toch hoopt hij dat er in februari 2021 iets georganiseerd kan worden, uiteraard met de inachtneming van de regels die op dat moment gelden. “We gaan in gesprek met de horeca op de Markt en met de Noordkade. Samen gaan we ideeën uitwisselen. De Noordkade is een grote locatie waar je veel mensen kwijt kan. Dus wie weet kunnen we daar iets mee, maar het wordt heel erg lastig. We worstelen onder andere met de 1.5 meter, het eventueel dragen van mondkapjes en de groepsgrootte.”

Alternatieve optocht
Dat geldt ook voor de Carnavalsoptochten op zaterdag en zondag. Er zijn plannen om de mensen naar de carnavalswagens toe te halen, een beetje net zoals op de kermis met duidelijke looplijnen. Han: “We onderzoeken de mogelijkheid om de wagens aan beide zijden van de Aa te plaatsen. Mensen kunnen er dan langslopen en genieten van alle carnavaleske wagens. Als dat organisatorisch haalbaar is dan is dat zeker een optie”, denkt Han.


Han Versantvoort is zelf oud-prins.

Maar ook hier houdt de Veghelse carnavalsvereniging een slag om de arm.
Han vervolgt: “We weten natuurlijk niet welke maatregelen er in februari gelden. Maar we staan open voor een dergelijk idee.” De voorzitter van De Kuussegatters is een beetje bang voor december. “De feestmaand met Sinterklaas en Kerstmis. Je kan er bijna gif op innemen dat na december het aantal besmettingen stijgt.”

‘Het wordt een carnaval zonder een vast programma en zonder grootschalige activiteiten’

‘Grote en uitdagende puzzel’
Carnavalsvereniging De Kuussegatters vindt het nog te vroeg om alle carnavalsfestiviteiten definitief af te blazen. De komende tijd wordt gekeken naar hoe het virus zich ontwikkelt en wat de prognoses zijn. Dat carnaval, mocht het doorgaan, er anders uit gaat zien dan normaal is duidelijk. “We hebben begrip voor de maatregelen en snappen dat het nodig is. De geest is nu wel een beetje uit de fles. De voorbereidingen voor carnaval 2021 staan op een laag pitje. Het wordt sowieso een grote en uitdagende puzzel, maar wie weet. Ik wil er wel op hameren dat, als we überhaupt iets mogen organiseren, het geen normale carnaval gaat worden. Het wordt een carnaval zonder een vast programma en zonder grootschalige activiteiten”, besluit Han.

Meer berichten