Afbeelding

FNV: ‘Geef mensen met kleine portemonnee gratis mondkapjes’

Algemeen 613 keer gelezen

VEGHEL | De FNV wil gratis mondkapjes voor mensen die leven op of rond het minimum. Die oproep doet Lokaal FNV De Meierij in een brief aan de gemeente Meierijstad. “De mensen met de kleinste portemonnees hebben het al extra zwaar door Corona en kunnen de kosten voor die kapjes er niet bij hebben”, zegt Wen Spelbrink van Lokaal FNV.

“Helemaal nu je in sommige steden en regio’s op heel veel plekken het dringende advies krijgt om een mondkapje te dragen en winkels je zelfs mogen weigeren als je dat niet doet. Voor mensen in de bijstand en andere minima is dit gewoon niet te betalen. De overheid moet hen tegemoetkomen”, vervolgt Wen.

Drukke plekken
De vakbond vraagt gemeenten om de mondkapjes te betalen vanuit de bijzondere bijstand of met een algemene tijdelijke maatregel. “Schenk alle minima desnoods vijf stoffen wasbare mondkapjes, zoals ze bijvoorbeeld al doen in Rotterdam. Dat zou heel veel mensen wat lucht geven.” Het weggeven van mondkapjes aan minima is niet alleen in het belang van de minima zelf is.
“Het is goed dat iedereen een mondkapje draagt op drukke plekken en in publieke binnenruimtes om verdere besmettingen te voorkomen. Maar dan moet je daar wel het geld voor hebben en dat is voor mensen met een minimum inkomen nu zeker niet het geval”, aldus Wen.

Dertig euro
Sinds 1 juni geldt op een aantal plekken al een mondkapjesplicht, zoals in het openbaar vervoer, bij de kapper en de fysiotherapeut. “Dat hakt er bij sommigen al in. Een mondkapje kost zo’n 1 euro per stuk. Als je er iedere dag minimaal eentje moet dragen, dan ben je dus al 30 euro per maand kwijt. Voor iemand die de eindjes aan elkaar moet knopen, is dat een flinke aanslag. De nieuwe uitbreiding, zoals in de grote steden betekent nog meer kosten”, besluit Wen Spelbrink van Lokaal FNV.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant